Recenzie: „Adevăr sau provocare" - Lauren Frankel


Autor: Lauren Frankel

Anul publicării (RO): 2016

Categoria: ficțiune

Număr pagini: 368

Editura: Trei


Descriere:

Un debut remarcabil despre o fată aflată la vârsta critică a adolescenței și un părinte disperat să afle adevărul înainte de a fi prea târziu.

Callie e acuzată că se comport agresiv cu colegii ei, dar Rebecca știe că fata blândă pe care a crescut-o trebuie sa fie nevinovată.

Dupa ce este absolvită de vină, Callie începe să primească amenințări de la cea care a acuzat-o și, pe măsură ce acestea devin tot mai grave, Rebecca se simte obligată să intervină. Decizia ei o face să-și amintească de prieteniile și trădările din propria-i adolescență, și de tragedia care a marcat-o. Acum însă Rebecca nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă, iar Callie e în mare pericol.

Această poveste zguduitoare despre intensitatea trăirilor adolescentine și despre identitatea complexă a unei fete ne dezvăluie cruzimea latent în fiecare dintre noi și felul în care impulsurile cele mai întunecate ne pot înstrăina de noi înșine.



Părerea mea:

O carte care a fost, surprinzător, deasupra așteptărilor mele și care a fost mai intensă decât mă așteptam...

Cartea poate părea superficială și pe alocuri dramatică, însă reflectă realitatea pe care am trăit-o într-o măsură mai mare sau mai mică în perioada adolescenței, și anume, punerea etichetelor, umilirea și trădările din partea celor pe care îi numeam prieteni.

Per total, cartea cred că vrea să pună în evidență faptul că și adolescenții au probleme și, deși acestea par nesemnificative în ochii adulților, sunt mai intense decât și-ar putea imagina, putând astfel să afecteze cursul gândirii și acțiunilor adolescentului.

Callie este o fată care, în ochii Rebeccăi, pare un îngeraș, de departe a avea gânduri întunecate și nepotrivite în mintea ei. Rebecca a crescut-o de la o vârstă fragedă pe Callie, căci părinții acesteia au murit, iar ea și-a lut această responsabilitate. Ea încearcă din răsputeri să o educe pe Callie, să o înțeleagă, să o asculte, dar se pare că niciodată n-a ajuns să o cunoască atât de bine, ba chiar avea o imagine total diferită asupra ei, în comparație cu adevăratul caracter al adolescentei.

Când află că fata a fost acuzată de către o colegă de-a ei cum că a agresat-o, Rebecca nici nu vrea să admită faptul că ar putea face așa ceva, drept pentru care o susține pe Callie până la capăt. Ni se pune astfel în plan protejarea excesivă a părinților, care nu vor să admită că ai lor copii ar putea vreodată să aibă un comportament contrar modului în care au fost educați. Rebecca mi s-a părut puțin încuiată din acest punct de vedere, pentru că n-a văzut întâmplările per ansamblu, n-a vrut să privească din altă perspectivă, fiind foarte sigură de raționamentul ei.

Cartea este narată din două perspective: cea a Rebeccăi și cea a lui Callie. Nu știam acest lucru până n-am ajuns și la partea în care nara Callie și chiar mă gândeam ce o să zic în recenzie: “Mi-ar fi plăcut să fie prezentată povestea din mai multe perspective. Așa că, pot să zic că sunt satisfăcută din acest punct de vedere. De ce mi-a plăcut acest lucru și i-am găsit rostul? Pentru că se creează o antiteză, având în vedere modul în care o vede Rebecca pe Callie și cum este ea de fapt. Dacă în prima parte, Rebecca ne spune ce îngeraș de fată a reușit să crească, în părțile în care vorbește Callie, observăm cum vedea ea toate situațiile și cum întotdeauna a purtat o mască în fața celei mai bune prietene a răposatei ei mame.

Trebuie să vă zic că nu o să dezvălui foarte multe despre poveste, deoarece întreaga acțiune este un mister. Totul, ușor-ușor, se leagă, iar spre sfârșit ni se pune pe foaie adevărul. Ce-i drept, n-a fost ceva care să mă surprindă, ceva la care să nu mă aștept absolut deloc, dar spre sfârșit am simțit totuși o oarecare tensiune și am dat pagină după pagină, întrebându-mă ce se va întâmpla într-un final.

Asistăm practic la o tragedie. N-aș fi vrut să folosesc cuvântul ăsta, pentru că, după cum am spus, mi se părea că uneori se dramatizează destul de mult, dar acum că stau să mă gândesc, pentru un adolescent înseamnă foarte mult să i se pună o etichetă care nu i se potrivește, să râdă toți de el, să-l înjosească și să rămână într-un final fără niciun prieten.

Mi se pare că se conturează foarte bine perioada adolescenței în paginile acestei cărți, regăsind trădări, schimbări de comportament, gânduri sumbre și încercări de a ieși în evidență.

Caracterul lui Callie este și el un aspect destul de bine pun în scenă, deoarece se schimbă de la o pagină la alta, făcându-ne să ne formăm opinii diferite despre fată și, într-un final, să nu putem să-i creionăm un caracter anume. Însă, cred că despre asta e adolescența: nici măcar adolescentul în sine nu conștientizează anumite schimbări de atitiudine.

Callie mi s-a părut totuși că în unele momente acționa fără să se gândească și, de multe ori, simțea nevoia de răzbunare. Ce-i drept, să fi batjocorit de o școală întreagă, la un moment dat te scoate din sărite și te face să recurgi la gesturi la care n-ai fi apelat dacă ai fi putut da timpul înapoi.

 Adolescenții și ciocnirile lor. Apetitul lor pentru drame, importanța pe care și-o dau, ideea lor că nimic din ceea ce fac nu poate să afecteze pe altcineva.

Un alt aspect care este conturat în carte este: imposibilitatea de a putea fi deschis cu cei dragi. Este un subiect destul de sensibil, deoarece toți oamenii au nevoie să fie înțeleși ori pur și simplu să se descarce, iar Callie simte că nu poate să se deschidă în fața Rebeccăi. Acest gest o aduce la disperare pe Rebecca, care își dă seama destul de târziu că niciodată n-a ascultat-o așa cum trebuia și n-a încercat să înțeleagă cu adevărat ce se ascunde în sufletul fetei.

Mi-a plăcut faptul că lectura a fost destul de diversificată, având în vedere că s-au atins multe subiecte demne de luat în considerare, drept pentru care pot să spun că am avut parte de o carte complexă. Deși la un moment mi-am pierdut răbdarea ori m-am plictisit, abia acum realizez că au fost puse în evidență unele puncte care păreau nesemnificative.

Cartea mi s-a părut foarte bine gândită și destul de bine structurată astfel încât să ni se pună în scenă atât acțiunea în sine, cât și sentimentele confuze ale unei adolescente care nu vrea decât ca ceilalți să nu treacă prin ce a trecut ea.

Eu vă recomand cu drag cartea, dacă vreți să aveți parte de mister, suspans și dacă vreți să pătrundeți pe tărâmul adolescenței, un tărâm complex, schimbător și plin de acțiune!

Vă urez lectură plăcută!


Rating:


Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul librăriei și anticariatului Târgul Cărții. Eu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte minunată și vă îndemn să cumpărați cu încredere de la ei și să profitați de prețurile excepționale!


18 gânduri frumoase:

  1. Ador toate cărțile de la Editura Trei , mi se par cele mai bune cărți dintre toate.
    După această recenzie , cred că îmi voi lui și eu această carte , vreau neapărat să mai iau câte ceva de le Trei , îmi e dor de cărțile lor.
    Când mai faci recenzie mai pune într-un colț spoiler alert :)))
    Super recenzia ♥ Cred că deja știi cât de super organizezi recenziile și cum le editezi ☻ Succes :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu ador cărțile de la Editura Trei și cred că este editura mea preferată. Scot niște cărți geniale și chiar merită să ți le iei.
      Mă bucur că vrei să-ți iei și tu cartea asta și sper să îți placă. Eu am avut și stări de confuzie, am urât cartea, după am iubit-o, așa că nu știu cum va fi la tine. :))
      Legat de spoilere, am menționat ceva și nu mi-am dat seama? Chiar vreau să-mi spui, că n-aș vrea nicidecum să dau spoilere.
      Mulțumesc mult pentru apreciere, contează mult pentru mine. Succes și ție, pupici! *.*

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, a apărut anul acesta. Coperta este într-adevăr frumoasă, mi se pare simplă și tocmai asta o face specială. :D
      Lecturi frumoase și ție, o seară bunăă!

      Ștergere
  3. Frumoasă recenzie! Nu am mai citit nimic despre această carte până acum, deși am mai văzut-o prin blogosferă, însă tot timpul am suspinat după copertă. E superbă! Și subiectul pare a fi unul bun și de actualitate. Întotdeauna m-a frustrat faptul că părinții au impresia că viața noastră e ușoară. Sau, în cazul unor conflicte, cum unii părinți refuză să creadă că odraslele lor ar face ceva rău. Well, sper să am ocazia să o încerc și eu. Te pup, spor la citit în continuare! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere! Sinceră să fiu, eu le-am cerut-o celor de la Târgul Cărții doar pentru că am văzut-o atunci când a apărut și era nebunie cu noile apariții de la Trei. Nici măcar nu știam despre ce e, dar am zis să o încerc. :))
      Nu știu, eu întotdeauna când mi s-a întâmplat ceva m-am gândit că alții sunt și mai rău decât mine, nu prea am fost pe modu`: "Chiar dacă sunt alții și mai rău, asta nu înseamnă că eu n-am o problemă, oricât de mică ar fi". Dar totuși unele probleme sunt mai grave decât ar părea și trebuie să fie luate în considerare, dar să nu se ajungă la drame, că eu asta chiar nu suport.
      Mersi de trecere și lecturi frumoase, pupicei! *.*

      Ștergere
  4. Bratosin Corina Mihaela26 aprilie 2016 la 14:36

    Un subiect interesant,o carte captivanta,pe care,cu siguranta mi-ar placea sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să ai ocazia să o citești și, bineînțeles, să-ți placă. Bine ai venit pe blog și mulțumesc de comentariu! >:D<

      Ștergere
  5. Mi se pare interesanta <3 Probabil o voi trece pe lista de carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur. Sper să reușești să o citești și să te bucuri de ea!
      Bine ai venit pe blog! >:D<

      Ștergere
  6. Ador coperta acestei cărți și aș vrea s-o am doar pentru asta! :) Recenzia e superbă, bineînțeles, faci treabă bună cu citatele alea! :)) Oh, Doamne, Adina, blogul tău a crescut așa mult și frumos. Te felicit și mult succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihii, și mie îmi place coperta, e așa ewshbrfesd. Citate din păcate nu prea am găsit în cartea asta, dar mă revanșez eu. :))
      Mulțumesc mult, Andrei! *.* Succes și ție în tot ce îți propui, pupiceei!

      Ștergere
  7. Ia uite! Ce recenzie frumoasă! Am tot văzut-o și eu pe facebook și prin librării, și mereu când am observat-o, coperta a fost cea care m-a făcut să râvnesc și mai mult la ea.
    Chiar este un subiect delicat. Adolescența- perioada în care simți că nimeni nu te înțelege și crezi că trăiești în lumea ta. Mi se pare că din aceste cărți ai de învățat multe lucruri pentru că te orientează spre o idee pe care vrei să o ai în legătură cu ce ți se va întâmpla și ție dacă ești la acea vârstă.
    Frumos ai descris cartea, subiectul și personajele! Sper să o am și eu în bibliotecă, sună foarte bine!
    Te pup! Mult succes și lecturi frumoase să ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihii, mulțumesc pentru apreciere, Dăriuc! Ce-i drept, și eu le-am cerut-o celor de la Târgul Cărții doar pentru că era peste tot pe facebook, iar coperta a fost și el un factor. :D
      Ohh, chiar că în adolescență și, tind să cred că nu numai atunci, simți că ești neînțeles, dar mna, poate tocmai asta e magia acestei perioade. :D Anyway, chiar am învățat multe din cartea asta, chiar dacă pe moment nu părea.
      Mulțumesc încă o dată și sper să faci și tu rost de ea și să îți placă! Pupiceei, spor la citit și în tot ce faci! >:D<

      Ștergere
  8. Ce frumos sunt surprinse ideile, as vrea si eu sa citesc aceasta carte pare atat de frumoasa si coperta este superba insa timpul meu este atat de putin iar cartile ma asteapta si wishlist'ul meu se mareste usor usor. Pupici !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uoff, știu ce zici. Eu pe de o parte vreau să citesc și cărțile nou apărute, dar pe de o parte mă oftic că rămân încă pe listă cele apărute acum mai mult timp și le tot amân.
      Sper să îți faci totuși timp și pentru această carte și să te bucuri de ea. Până atunci, lecturi frumoase, pupicei! :*

      Ștergere
  9. Interesant ! :) N-am citit cartea dar chiar sună interesant. Mulțumim !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să ai ocazia să o citești. :D Plăcerea e de partea mea! *.*

      Ștergere

Un produs Blogger.