Recenzie: „Clubul clepsidrelor: Vremea sufragetelor" - Lucy Ribchester


Autor: Lucy Ribchester

Anul publicării: 2015

Categoria: roman istoric, ficțiune

Număr pagini: 448

Editura: rao


Descriere:

Londra, 1912. Jurnalista Frankie George primește sarcina de a realiza un interviu cu Ebony Diamond, trapezista-vedetă a circului din oraș. Între cele două femei se leagă rapid o prietenie, iar Frankie se trezește că o urmează pe artistă într-un misterios magazin de corsete din Mayfair. Atunci când Ebony Diamond dispare în mod bizar chiar în toiul unei dintre reprezentații, jurnalista se trezește captivă într-o lume în care nimic nu pare ceea ce este, chinuită de colegii de breaslă veșnic în căutare de subiecte-bombă, de londonezii care au fetiș pentru corsete, dar și de artiștii de la circ. Până la urmă, cum a dispărut Ebony, de cine se temea și ce se întâmplă în misteriosul magazin de corsete?

Un debut remarcabil cu o intrigă întortocheată; energia, intensitatea și umorul din paginile acestei cărți sunt contagioase.” – Daily Mail

Părerea mea:

O carte de-a dreptul interesantă, care te poartă înapoi în timp, în anii 1912, pe tărâmurile Marii Britanii, unde femeile nu aveau dreptul la vot.

Astfel, în prim plan avem lupta sufragetelor – femeile care luptau pentru obținerea drepturilor politice –,  dar și o poveste despre o jurnalistă, o trapezistă, un circ și un magazine de corsete.

Așa că, propun să le luăm pe rând și să începem cu mișcarea sufragetelor. Deși autoarea mărturișește că lectura este o ficțiune, desprindem și câteva părți reale, care ne fac să descoperim ambiția acestor femei. În ciuda faptului că, de fiecare dată când ies în stradă și își exprimă nemulțumirile în felul lor (militantele distrugeau diferite proprietăți publice și private, perturbau discursuri, recurgeau la atentate cu bombe etc.), ele ajung la închisoare, până și acolo rămân puternice și își susțin punctul de vedere.

Suntem trimiși într-o lume în care femeile ajung să facă greva foamei în speranța ca politicienii să le audă vocea, în care luptă pentru un viitor în care bărbații și femeii să aibă drepturi egale. M-a surprins acest aspect, deoarece trăim într-o perioadă pot să zic, lejeră, în comparație cu acele vremuri. Am impresia că oamenii nu mai știu cum să lupte pentru obiectivul lor, drept pentru care sufragetele ne dau o lecție de viață, și anume, să nu ne lăsăm bătuți și să rămânem puternici, indiferent de obstacolele pe care le întâlnim în drumul pe care-l parcurgem pentru a ne vedea scopul atins.


În lupta lor pentru libertate de exprimare politică, țin să menționeze că nu vor să rănească niciun om în încercarea de a se face auzite, ci recurg la unele acte violente, doar pentru a ieși mai mult în evidență în fața politicienilor.

Trebuie să recunosc că, de-a lungul cărții, am făcut cunoștință cu destul de multe grupuri care s-au format în acea perioadă, pentru că fiecare voia să se exprime într-un mod diferit, drept pentru care n-am înțeles exact cine, din ce grup făcea parte. O menționăm totuși pe Emmeline Pankhurst, care a fondat Uniunea politică și socială a femeilor.


Trecând la un alt aspect al cărții, facem cunoștință cu jurnalista Frankie George, care nu se ridică niciodată la înălțimea competitorilor ei, dar care prefer să publice articole sincere și lipsite de prefăcătorie. Ea primește sarcina de a realiza un interviu cu Ebony Diamond, un personaj care mi-a stârnit curiozitatea. Din câte o descrie autoarea, este o femeie elegantă și misterioasă. Își petrece foarte mult timp la atelierul de corsete al lui Olivier Smythe, drept pentru care intrăm într-un tărâm interesant, în care corsetele sunt la modă. Este misterioasă în același timp, deoarece, chiar în mijlocul unei reprezentații, dispare într-un mod bizar.

Intrăm totodată și în tărâmul circului, ea fiind o trapezistă de excepție. Așadar, șerpii și tigrii nu întârzie să-și facă apariția de-a lungul firului epic.

Cum dispariția frumoasei trapeziste și moartea a doi oameni de care Ebony era foarte apropiată, îi trezește interesul, Frankie se trezește captivă într-o lume în care oamenii își dau măștile jos. Face cunoștință cu Milly și cu Liam și, împreună, ajutați de Twinkle (prietena lui Frankie), dezleagă mistere și încearcă să-i dea de urmă lui Ebony, care putea fi omorâtă în orice minut. Mi s-a părut puțin bruscă apropierea lui Frankie de Milly, cele două acordându-și încredere mult prea repede, având în vedere că nici măcar nu se cunoșteau.

Revenind la corsete, mi-a plăcut mult aspectul acesta, deoarece descoperim că unii bărbați erau adepți ai acestei dureri pe care corsetul ți le provoca din cauza faptului că era prea strâns (cel puțin în carte așa se întâmplă). A fost o parte destul de stranie, dar care mi-a stârnit interesul.

Îmi place faptul că, de-a lungul lecturii, aflăm diferite lucruri menite să ne îmbogățească cultura generală. Așa că, o să vă las aici câteva informații demne de reținut:
  • Fetele Gibson erau idealul frumuseții feminine în 1890 în SUA.


  • Pe 2 iulie 1928 Legea Reprezentării Populare (cu Drepturi Egale) a acordat femeilor dreptul la vot la același nivel cu bărbații. Emmeline Pankhurst, conducătoarea sufragetelor, se stinsese cu optsprezece zile înainte de promulgarea ei.
  • Guy Fawkes era membru al unui grup al cărui scop era înlăturarea guvernării protestante din Anglia prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului, în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă. (Se face referire la Guy Fawkes, însă această informație am extras-o eu de pe Wikipedia)


Acțiunea este puțin greu de parcurs, deoarece firul narativ este destul de întortocheat. Trebuie să-ți acorzi întreaga atenție pentru a reuși să înțelegi totul așa cum trebuie, fapt pe care eu una nu l-am făcut la un moment dat. Să nu credeți că nu o să înțelegeți nimic, deoarece, este pe înțelesul tuturor, însă trebuie să fiți atenți la evenimentele prezentate, pentru a parcurge lectura într-un mod lejer.

Clubul clepsidrelor: Vremea sufragetelor este o carte care îți oferă cunoștințe în materie de istorie, mister și încredere în propriile forțe. Parcurgând-o, vei realiza că trebuie să lupți pentru drepturile tale, pentru visurile tale și, în același timp, te vei lăsa învăluit în atmosfera magică a circului și a vestimentației corespunzătoare acelei perioade. Vă recomand cu drag cartea, asigurându-vă că vă veți petrece timpul într-un mod frumos, citind-o!

Lectură plăcută, dragilor!


Citate:
  • Oamenii au idei diferite cu privire la ceea ce sunt dispuși să facă pentru a fi auziți.

Rating:

I-am dat 4 fluturași, deoarece am rămas cu câteva neclarități, acțiunea fiind (cel puțin spre sfârșit) destul de greoaie, pierzându-mi astfel intereseul și răbdarea.



Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul Editurii Rao. Eu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte minunată și vă îndemn să comandați cu încredere de la ei!


4 gânduri frumoase:

  1. Ce recenzie frumoasă! Chiar dacă nu sunt genul, cu politica și voturile astea. :)) Sinceră să fiu, nu prea am răbdare să citesc cărți cu un fir narativ mai complicate, mai ales dacă sunt descrieri, argh!
    Yayy, pot să îți spun că am mai evoluat cu recenziile, așa bucuroasă mă simt! Mi-e așa rușine când știu că făceam recenziile așa scurte! Dar eh, totul are un început, nu? Să știi că și tu ai perseverat așa frumos! Cum se vede pe oamenii care iubesc ce fac. :D
    Cât mai multe lecturi frumoase, draga mea! Te pup, Adina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi, să știi că nici eu nu sunt genul cu politica, chiar deloc, dar când vine vorba despre egalitatea dintre femei și bărbați, chiar mă interesează subiectul. Știu ce zici despre descrieri, nici eu nu prea am răbdare să le parcurg, dar în ultimul timp am observat că n-am mai avut problema asta.
      Mă bucur tare mult pentru tine, Daria! Să știi că și eu mă uitam la cum făceam înainte recenziile și tot așa, parcă erau prea scurte și nu reușeam să exprim tot ce mi-a plăcut la cartea respectivă. Gândește-te că peste câțiva ani poate că o să ne uităm la recenziile astea, de acum, și o să zicem "cum puteam să fac așa recenziile?" :)) E bine oricum că evoluăm și, vorba ta, asta se vede pentru că ne place ce facem.
      Sport la citit, Daria, te îmbrățișez cu drag! >:D<

      Ștergere
  2. Sună destul de interesant această carte, având un subiect destul de diferit față de ce obișnuiesc eu să regăsesc în cărțile citite de mine. Nu prea am răbdare uneori să citesc cărți care au un fir narativ extrem de complicat, decât dacă am starea necesară. Din punctul de vedere al cunoștințelor, ar fi o lectură bună. :D
    Foarte frumoasă recenzia, și la obiect ca de obicei. ^_^ Nu m-am plictisit nicio clipă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, într-adevăr, n-am mai citit nici eu o carte pe subiectul ăsta și chiar m-a surprins plăcut. Nu numai că mi-a oferit informații, ci mi-a dat și o stare de bine, m-a făcut să fiu curioasă.
      Îți mulțumesc din suflet, te pup! :*

      Ștergere

Un produs Blogger.