Recenzie: „Începutul tuturor lucrurilor" - Robyn Schneider


Titlu: Începutul tuturor lucrurilor

Autor: Robyn Schneider

Anul publicării: 2015

Categoria: adolescenți

Număr pagini: 304

Editura: Epica




Descriere:


Ezra Faulkner trebuia să fie regele balului, dar asta a fost înainte – înainte ca iubita să-l înşele, înainte ca un accident de maşină să-i sfărâme genunchiul şi înainte să se îndrăgostească de fata cea nouă, Cassidy Thorpe.

Ezra Faulkner, băiatul perfect și admirat de toți, este convins că oamenii sunt sortiți ca la un moment dat pe parcursul existenței lor să apară o tragedie – o singură întâmplare, – în urma căreia viața este privită cu alți ochi, abia atunci fiindu-le dat să trăiască lucruri cu adevărat importante. Momentul lui tragic, de cumpănă, a sosit atunci când era pregătit să le piardă pe toate: într-o noapte îngrozitoare, un şofer neatent îi distruge genunchiul lui Ezra, cariera lui sportivă şi viața socială.

Acum, că nu mai e candidatul preferat pentru titlul de Regele Balului, Ezra ajunge la masa excluşilor unde o cunoaşte pe Cassidy Thorpe. Cassidy e diferită de toți oamenii pe care Ezra i-a întâlnit vreodată – e firească fără să facă eforturi şi extraordinar de inteligentă.

Împreună, Ezra şi Cassidy descoperă flash mob-urile, comorile îngropate şi un pudel care ar putea fi reîncarnarea lui Jay Gatsby. Dar pe măsură ce Ezra se dedică unor studii noi, unor prietenii noi şi unei iubiri noi, descoperă că unii oameni, aidoma cărților, sunt uşor de interpretat greşit. Şi acum trebuie să analizeze: dacă acel moment tragic, de cumpănă, a lovit deja, ce te mai faci atunci când ești nevoit să înfrunți ghinioanele care nu încetează să apară?



Părerea mea:

Ei bine, tot rezumatul îl aveți mai sus, chiar nu are rost să mă axez pe acest lucru, drept pentru care o să vorbim puțin despre ce ne oferă cartea, ce plusuri și ce minusuri are și ce sentimente ne transmite.

După cum ați văzut, povestea este una simplă, tipic adolescentină. Tocmai de aceea, nu pot să zic că m-a surprins scenariul, însă îmi place că am reușit să mă regăsesc în ea, să intru în pielea personajelor și să îmi dau seama că aceleași lucruri se întâmplă și în realitate. Liceul – un loc în care se fac o grămadă de grupulețe, acestea fiind cât mai diversificate (tocilarii, popularii, rockerii, introvertiții etc). Ce încerci tu să faci? Să te integrezi în grupulețul care îți surâde cel mai mult și care îți permite să fii tu însuți. Însă, uneori, se întâmplă ca adolescenții să nu știe ce vor ori poate să fie dornici să iasă în evidență, alăturându-se unor grupuri care nu-i reprezintă. Dar asta nu înseamnă că nu te poți retrage, că nu poți face o schimbare în momentul în care realizezi că nu îți e locul undeva.

Așadar, primul lucru pe care l-am învățat din carte este faptul că poți să-ți schimbi anturajul, în ciuda faptului că pare greu, și că poți să-ți găsești pasiunile alături de niște oameni de care poate că odată îți băteai joc.

Puterea prieteniei este de asemenea foarte bine evidențiată în carte. Fără să ai câțiva prieteni falși, nu-ți poți da seama care sunt cei adevărați. Astfel, se creionează două lumi paralele, pe de o parte fiind falsitatea și pe de o parte adevărata prietenie.

Ezra nu pot să zic că m-a surprins într-un anumit fel. Pe când ceilalți au caractere bine definite, el și-l formează odată cu parcurgerea lecturii.

Când am strâns și am plecat, m-am întrebat dacă pe Cassidy o căutasem eu acolo sau dacă, de fapt, sperasem să mă găsesc pe mine însumi.

Însă, așa cum mă așteptam, Cassidy Thorpe m-a uimit prin caracterul ei puternic. Este genul acela de personaj care te face să vrei să fii ca el, să gândeși și să acționezi ca el. Într-un fel, acest lucru este bun, deoarece ne formăm în cap o personalitate care e compusă din mai multe părți, fiecare parte însemnând un personaj diferit pe care l-am admirat la un moment dat.

Așadar, Cassidy este o tipă considerată ciudată în special de grupul celor populari. Însă, ciudat înseamnă diferit, iar ea cu singuranță se distinge de ceilalți. Naturală, rebelă, misterioasă și creativă, tipul fetei pe care o adori…

Avea gust a comori îngropate, a leagăne și a cafea. Gustul ei era ca sentimentul pe care ți-l dau artificiile, că sunt ceva de care te poți apropia, dar nu le poți avea niciodată numai pentru tine.

Ea, Ezra și ceilalți prieteni au parte de niște peripeții grozave, toți fiind în clubul de dezbateri, care, deși parte plictisitor, este al naibii de distractiv. Însă, la un moment dat, secretele nemărturisite își fac apariția, relațiile dintre ei se destramă, iar autorul ne ține în suspans, făcându-ne să ne punem întrebări.

Cartea are și simț al umorului, cuprinzând câteva glume care te fac să zâmbesc. Sunt genul acela de glume făcute în grupul de prieteni, un fel de inside jokes, dar care îți permit și ție să le înțelegi, făcând parcă parte din lumea lor.

De asemenea, mi-a plăcut faptul că multe replici au fost bazate pe texte din alte cărți, ceea ce a pus și mai mult în evidență inteligența personajelor. Mai mult decât atât, este frumos să se facă referire la o carte pe care tu însuți ai citit-o și astfel să înțelegi într-adevăr ce a vrut să zică personajul.

Nu pot să zic că este o carte incredibilă, pentru că nu m-a surprins prin povestea ei și nu m-a făcut să zic “Wow. Cum de nu m-am gândit la asta până acum?”. Însă, cartea este pusă în evidență prin naturalețe, sinceritate, amuzament și, pe alocuri, mister.

Așadar, a fost o lectură plăcută, pe care o recomand în special adolescenților, mai ales dacă aveți curajul să intrați în mintea tinerei Cassidy Thorpe.

Dacă vă decideți să citiți cartea, vă urez lectură plăcută!

Citate:

  • Ce e ciudat la aur e că își pierde repede strălucirea.
  • Cuvintele te pot trăda atunci când alegi unele greșite sau pot însemna mai puțin atunci când folosești prea multe.
  • Întotdeauna îți dai seama când e vineri. Există o încântare specifică zilelor de vineri, combinată cu ușurarea că a mai trecut o săptămână.
  • Spune-mi, ce ai de gând să faci cu singura ta viață prețioasă și sălbatică?” (vers citat din altă carte)
  • Mi-am dat seama că e o mare diferență între a te hotărî să pleci și a ști unde să te duci.”
  • Unul dintre lucrurile pe care le-am remarcat în viață e că singurele locuri în care oamenii insistă să te relaxezi sunt cele mai puțin relaxante locuri de pe planetă. Avioane, săli de așteptare la dentiști și psihiatri, zonele acelea cu perdele din spitale unde ți se pun perfuzii.
  • “Nu toate lucrurile frumoase au finaluri fericite.”
  • – Viața e o tragedie, a spus ea cu amărăciune. Știi cum se împart piesele lui Shakespeare, nu? Dacă se termină cu o nuntă, e comedie. Dacă se termină cu o înmormântare, e o tragedie. Așa că toți suntem niște tragedii umblătoare, pentru că toți sfârșim în același fel, și nu cu o afurisită de nuntă.”

Rating:


4 gânduri frumoase:

  1. Am citit-o și eu. Ușurică, acțiune interesantă, sfârșit neașteptat. :) O lectură plăcută, nu m-a dat pe spate dar a meritat. Frumoasă recenzia, îmi place foarte mult că selectezi citate așa frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar a fost relaxantă. Și, într-adevăr, sfârșitul chiar a fost neașteptat.
      Mersii, asta-i partea mea preferată. :D Pupicei!

      Ștergere
  2. Nu am citit inca cartea dar poate o voi citi anul viitor.Oricum citatele sunt foarte bine alese.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așteptăm atunci o recenzie la anul, eu una n-am regretat că am citit-o. Mulțumesc mult!

      Ștergere

Un produs Blogger.