Recenzie: „Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere" - Jennifer E. Smith


Autor: Jennifer E.Smith

Anul publicării (RO): 2013

Categoria: literatură universală, adolescenți

Număr pagini: 256

Editura: Epica

Descriere:

Cine şi-ar fi închipuit că patru minute ar putea schimba totul?

Pentru tânăra de şaptesprezece ani, Hadley Sullivan, această zi pare să fie una dintre cele mai rele de până acum…

Tocmai a pierdut avionul, este blocată în aeroportul JFK din New York şi e pe cale să întârzie la nunta propriului ei tată, care se căsătoreşte, pentru a doua oară, la Londra, cu o femeie pe care n-a văzut-o în viaţa ei.

Apoi, aşteptând să se îmbarce în următorul avion, îl întâlneşte pe Oliver. E britanic. Şi e foarte drăguţ. Şi o va însoţi în noul ei zbor.

Călătoria de-o noapte trece cât ai clipi, iar Hadley şi Oliver se pierd unul de altul în aglomeraţia din aeroport, la sosire.

Îi va aduce oare soarta din nou împreună?

Desfăşurată pe parcursul a douăzeci şi patru de ore, povestea lui Hadley şi a lui Oliver ne vorbeşte despre relaţiile de familie, despre a doua şansă şi despre dragostea la prima vedere.


Părerea mea:

O carte ușoară, cu arome dulci, numai bună pentru cei care cred în puterea destinului și, mai ales, în dragostea la prima vedere…

Întotdeauna ajungem să ne întrebăm oare ce forță supranaturală aduce doi oameni în același loc, în aceeași secundă, în momentul potrivit... Ei bine, acesta nu este decât destinul, un fenomen care reușește să alinieze două universuri mici, pentru a forma unul mare, presărat cu magie.

Întâlnirea dintre protagoniștii cărții, Hadley și Oliver, este una clișeică și totodată simplă, deosebită, cei doi întâlnindu-se pe aeroport. Deși destinul este cel care îi aduce împreună, aș zice că de acum încolo, totul stă în mâinile lor, ei sunt cei care hotărăsc încotro o iau lucrurile. Așadar, Oliver este cel care îndrăznește să iasă din zona de confort și să o bage în seamă pe Hadley, o tipă claustrofobă, măcinată de griji, care nu vrea decât să ajungă mai repede la nunta tatălui său, ca mai apoi să se întoarcă înapoi acasă.

Oliver este băiatul chipeș, plin de umor și de bun simț, care o ajută să treacă peste aceste evenimente, distrăgându-i atenția și îndrepând-o spre un tărâm plin de aspirații și realizări. Pe parcursul drumului cu avionul, cei doi deschid fel și fel de subiecte, fiind veseli și deschiși la orice. Acest lucru mi-a plăcut cel mai mult în relația lor: comoditatea cu care vorbeau despre orice, în ciuda faptului că s-au cunoscut abia cu câteva ore în urmă. Am rămas cu impresia că relația lor a fost pură și deosebită, bazată pe sentimente sincere, lucru care mi-a oferit pace interioară. Zic acest lucru pentru că, ce-i drept, nu într-o proporție foarte mare, mă așteptam la o relație plină de drame și exagerări. Însă, cei doi au reușit să întrețină frumusețea relației, dând culoare paginilor prin sinceritatea lor.

Totuși, când avionul ajunge la destinație, ce le mai rămâne de făcut? Fiecare are propria sa viață și, deși păreau făcuți unul pentru altul, vine momentul în care drumurile li se despart. Din nou, ceva clișeic, lucru care m-a iritat puțin, având în vedere că nu prea îmi plac cărțile previzibile, lipsite de suspans.

Oliver e ca un cântec pe care nu și-l poate alunga din minte. Oricât de mult s-ar strădui, melodia întâlnirii lor i se derulează prin gând ca o buclă nesfârșită, de fiecare dată la fel de surprinzător de plăcută ca și precedenta, ca un cântec de leagăn, ca un psalm, și nu crede că s-ar putea sătura vreodată să-l audă.

Din acest punct de vedere, cartea m-a dezamagit, dar autoarea a compensat prin faptul că acțiunea s-a desfășurat pe parcursul unei singure zi. N-am mai citit niciodată o astfel de carte și, ce-i drept, mi-a plăcut. Am reușit să intru mai bine în pielea lui Headley, căreia nu îi vine să creadă câte au putut să se întâmple într-o singură zi, când totul părea că a avut loc acum o veșnicie.


Pe de altă parte, ni se prezintă frământările lui Headley, căreia nu îi e prea ușor să își vadă tatăl căsătorindu-se cu o altă femeie decât mama sa. Ajungem astfel să asistăm la un soi de maturizare, căci Headley, deși a pornit cu gânduri negative, reușește să devină mai tolerantă, realizând că tatăl ei mereu va avea un loc important în viața ei, nimic neputând să-i despartă.

El tot tatăl ei rămâne. Restul e doar geografie.

Cartea nu pot să zic că e siropoasă, ci mai degrabă simpatică, prin simplitatea și puritatea evenimentelor. Nu pot să spun că mi-a plăcut extraordinar de mult, pentru că nu a atins multe puncte pe care le caut la o carte, dar mi-a făcut plăcere să o citesc, având în vedere faptul că în unele momente îți pică tocmai bine o carte ușurică în mâini, oferindu-ți relaxare și voie bună.

Așadar, recomand cartea celor care vor să se afunde într-o lectură ușoară, în care forța destinului se face simțită la tot pasul, în care personajele sunt delicat creionate și care te face să te întrebi dacă există oare vreo șansă de a te îndrăgosti la prima vedere...

Vă urez lectură plăcută!


Rating:


Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul librăriei online Librex.roEu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte și vă îndemn să cumpărați cu încredere de la ei!


14 gânduri frumoase:

  1. Ok...recenzia super ca întotdeauna , dar de ce așa de scurtă ? Ce s-a întâmplat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, se putea să nu observi? :)) Păii, a fost foarte ușurică lectura și nu prea am avut ce să zic despre ea (coșmarul unui blogger care face recenzii). Așa că, decât să aberez, am preferat mai scurt și la obiect. Sper să revin în forță, căci, ce-i drept, nici nu prea am mai făcut recenzii și parcă mi-am ieșit din mână. :))

      Ștergere
    2. Să știi că mie îmi place mai mult așa , de o bucată de timp încerc să fac și eu recenziile puțin mai lungi , dar știi ce? Încep eu să mă enervez :)) Parcă e prea lungă și parcă îi văd pe abonați că adorm sau citesc primele propoziții , apoi ies. Încerc să le dau niște idei , să le cresc curiozitatea și să afle și singuri despre ce este vorba în carte și cât de frumoasă este. Mie îmi plac super mult recenziile pe care le faci , dar parcă sunt prea lungi ! #părereamea

      Ștergere
    3. Da, să știi că de multe ori m-am gândit că le fac prea lungi. Ideea e că vreau să surprind toată frumusețea cărții și din dorința de a nu omite anumite aspecte, ajung să le fac cam lunguțe. Mă bucur oricum că mi-ai spus părerea ta și chiar o să țin cont, că doar nu numai mie trebuie să-mi placă recenziile pe care le fac! :))
      Pupiceei!

      Ștergere
  2. Să știi că cei de la Epic au cărți așa frumoase, Doamne. Cred că în acest domeniu - cărți relaxante, adolescenți - ei îs cei mai buni! ^^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, chiar că! Le iubesc cărțile, în ciuda faptului că uneori mă enervez că-s prea simpluțe. Dar când vine vorba de relaxare, clar îți pică în mâini tocmai bine o carte de la ei!

      Ștergere
  3. Eu cred ca n am avut atat de multe asteptari de la cartea asta insa e draguta. Nimic mai mult...
    Clar, gusturile nu se discuta mai ales ca si au propus sa ecranizeze povestea..ceea ce mi se pare ca o sa fie un film cam scurt, si pe alocuri plictisitor.. Ramane de vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine zis "nimic mai mult". Nu știu, a fost prea ușurică și n-a avut ceva, o sclipire. Nu știam că urmează să apară și ecranizarea cărții, însă după lecturarea ei, nu mă aștept ca filmul să fie mai bun. Poate totuși o să ne surprindă.
      Mulțumeesc de comentariu și lecturi frumoase! >:D<

      P.S. Ai blog? Te-am văzut activ/ă în blogosferă și chiar mă întrebam. *.*

      Ștergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://www.blogger.com/profile/07003334188050094874
    Nici nu stiu daca pot sa l numesc blog, mi am facut cont pentru ca imi place sa va citesc, sa comentez pe ici, pe colo.. Ti am pus un link mai sus, nu stiu daca am reusit :) . Scuze, nu ma pricep deloc.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aa, am înțeles. Credeam că faci și tu recenzii. :D Mă bucur oricum că-mi urmărești blogul! >:D<

      Ștergere
  6. Bună draga mea și bine te-am găsit,
    De când am cartea aceasta și tot timpul vin alte cărți care îi iau locul mai în față, dar cu siguranță după recenzia ta, voi pune și eu mâna pe ea! Adevărul este că pare o carte ușoară pe care să o devorezi repede!
    Mulțumesc pentru recenzie și spor la lectură! Pupici :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit pe blog! >:D<
      Abia aștept să o citești și să revii cu o părere. Off, și eu mai am cărți pe care le tot amân și mă întreb dacă o să reușesc vreodată să citesc toate cărțile pe care le am pe wish list. :))
      Mulțumesc și eu pentru comentariu, lecturi frumoasee! Pupiceei.

      Ștergere

Un produs Blogger.