2016 Reading Challenge

În 2016 mi-am zis mie însămi că trebuie să fiu mai organizată, așa că mi-am făcut o listă cu lecturi pe care vreau să le citesc anul acesta. Așadar, am intrat pe site-ul Librex.ro și mi-am ales cărțile care să îndeplinească criteriile de pe listă. Vă invit să parcurgem împreună lista și să ne bucurăm de lectură și de frumos:



#1. O carte pe care o aleg citind prima și ultima frază

Să luam o carte din bibliotecă pe care n-am apucat să o citesc... Eu sunt Malala – Malala Yousafzai

Prima frază: M-am născut într-o țară care a luat ființă la miezul nopții.

Ultima frază: Lumea mea s-a schimbat, dar eu sunt aceeași.

Poate că nu par cele mai interesante fraze, însă având în vedere cartea de față, cu siguranță ultima frază ne intrigă. De ce? Pentru că Malala este o fată care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani, așa că, faptul că lumea s-a schimbat, iar ea a rămas aceeași în urma dramei pe care a trăit-o, ne determină să credem că are un caracter puternic. Deși a crescut într-o zonă a Pakistanului stăpânită de înfricoșătoarea umbră a terorismului, Malala a învățat de mică să aibă curajul să vorbească în numele convingerilor sale. Cum femeilor le era interzis să meargă singure pe stradă, iar fetelor să meargă la școală, cea mai puternică convingere a ei a fost a fost dreptul la educație. Astfel, astăzi, Malala este simbolul protestului pașnic și cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

Îmi ridic vocea nu ca să strig, ci ca cei fără voce să fie auziți – nu putem izbândi atunci când jumătate dintre noi sunt ținuți înapoi.



Un video impresionant cu Malala în faimoasa emisiune The Ellen Show

#2. O carte după care s-a realizat și un film


Cu siguranță ați auzit despre Hoțul de cărți – Markus Zusak, însă eu n-am apucat să o citesc încă. Din păcate, aș zice, pentru că am auzit numai lucruri bune despre ea.

Este anul 1939. Germania nazistă. Liesel Meminger și fratele ei mai mic sunt duși de către mama lor să locuiască cu o familie socială în afara orașului Munchen. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub șoapta unui singur cuvânt nefamiliar – Kommunist –, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcusul călătoriei, Moartea îi face o vizită băiețelului și o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viața lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parțial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greșeală, și este prima ei carte furată.

Astfel începe o poveste despre dragostea de cărți și de cuvinte, pe măsură ce Liesel învață să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cântă la acordeon. În curând, va fura cărți de la incendierile de cărți organizate de naziști, din biblioteca soției primarului, și de oriunde le mai putea găsi.

După părerea mea, este o carte foarte interesantă, pe care merită să o citim și mai apoi să vizionăm și filmul. 



#3. O carte extrem de citită în ultimul timp

Dacă nu știți povestea cărții, titlul ei sunt sigură că l-ați auzit în ultimul timp: De vorbă cu Emma – Vitali Cipileaga

Ce ziceți, vreți să stăm și noi de vorbă cu Emma? Ei bine, eu una cu siguranță vreau. Având 10 milioane de cititori online, cartea a făcut ravagii printre români. Potrivit autorului, cartea este una de suflet, în care se vor regăsi femei și bărbați, oameni cu povești de viață și simpli trăitori de frumos.

Astfel, ne este prezentată Emma, o femeie rebelă și inocentă în același timp, care caută răspunsuri la propriile întrebări. O ajută să le găsească Greg, bărbatul creator și omul ei de încredere, alături de care trăiește bucurii și dezamăgiri, redate în dialoguri și reflecții. 

Citind De vorbă cu Emma, reușești să trăiești împreună cu personajul propria ta poveste de viață. Emma te provoacă să găsești calea spre sufletul tău și te cheamă într-o lume în care liniștea, nebunia și iubirea adevărată sunt un tot întreg. Fie că ești femeie și o înțelegi, fie că ești bărbat și cauți calea spre inima ei, ai nevoie de răspunsuri. Le găsești în dialoguri și printre rândurile scrise de el sau trăite de ea.

Eu am început să o citesc și trebuie să recunosc că ador citatele pe care le-am descoperit:


Book Trailer:


#4. O cartea scrisă de unul dintre autorii mei preferați

Cu siguranță Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii mei preferați, cartea care m-a făcut să-l îndrăgesc atât de mult fiind Oscar și Tanti Roz. Însă, de această dată, vreau să citesc Elixirul dragostei.

Foști iubiți, Adam și Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt. Corespondând pe e-mail, cei doi își evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar și noile relații. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord și însoțită de o provocare: ar putea să-și reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?

Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în acest roman epistolar, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre. 

Autorul ne spune că l-a interesat mai ales distincția dintre dorință și sentiment. Astfel, prin intermediul romanului, ne arată că la granița dintre aceste două cuvinte, în momentul în care încercăm să împăcăm atracția fizică și dragostea, se nasc marile noastre povești, care nu sunt întotdeauna fericite.

Adam, 
Poți fi stăpân pe ceea ce gândești, dar niciodată pe ceea ce simți 
Louise


Lansarea cărții în București

#5. Un bestseller

O carte pe care mi-am dorit mult să o citesc, dar încă n-am avut ocazia – Fata din tren – Paula Hawkins

#1 New York Times Bestseller
Bestseller absolut în Marea Britanie
Tu nu o cunoști.
Dar ea te cunoaște.
Peste 1,8 milioane de exemplare vândute în doar patru luni, în Statele Unite.

Rachel merge în fiecare dimineață cu același tren. Știe că va aștepta la același semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineață al unui cuplu ce locuiește într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat “Jess și Jason” și viața lor i se pare perfectă. Până când într-o zi vede ceva ce o șochează. Totul se schimbă și Rachel are șansa de a lua parte la viețile pe care le-a observat doar de pe margine.

Chiar sunt curioasă să aflu ce a văzut Rachel în acel moment, așa că abia aștept să o citesc. Până atunci, vă propun un interviu cu autoarea cărții:


#6. O carte aleasă după titlu


La 30 și ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Și totuși e asaltată de îndoieli, suferă de panică și insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în despresie, o relație catastrofală...

Așa că Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură. În Italia, gustă la dolce vita” și deliciile ei culinare, punând “cele mai fericire” 12 kilograme din viață. În India, află într-un ashram, prin asceză (trezire la 3 dimineața, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală. În Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul, să descopere echilibrul care se cheamă fericire și își găsește marea dragoste. Uneori, fericirea se află la capătul lumii. Călătorești ca să ajungi la tine însuți. Ca să te descoperi.

Nu mi-a plăcut numai titlul la această carte, ci și conținutul, deoarece este pusă în evidență importanța călătoriei în regăsirea de sine.

E mai bine să-ți urmezi propriul destin imperfect decât să trăiești o imitație perfectă a vieții altcuiva.

Se pare că este și un film realizat după carte: 


#7. Un roman polițist

Cum au început să-mi placă romanele polițiste, trebuie neapărat să citesc și Ghici cine moare primul – M. J. Arlidge

Cartea are în centru doi ostatici și un singur glonț. Cei doi sunt suflete-pereche, vor să-și petreacă restul vieții împreună, însă când se trezesc singuri și dezorientați într-un subsol părăsit, groaza îi copleșește. Nu au la dispoziție decât o armă încărcată cu un singur glonț și însoțită de următorul mesaj: “Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supraviețuitorul va fi liber”. Torturați de spaimă, disperare și sete, pentru ostatici nu există decât o singură cale de a pune capăt acestui supliciu: unul dintre ei trebuie să moară.

Așadar, există o singură soluție: unul trăiește, celălalt moare. Însă oare cine va face primul pas, cine va ceda? 

Cine ar fi putut concepe un astfel de scenariu sinistru, în care victimile înseși comit crima? Se pare că M.J. Arlidge, care ne surprinde prin această poveste.

#8. O carte de dezvoltare personală

Hmm… oare de ce vreau să o citesc? Ei bine, am avut ocazia să stau de vorbă cu un trainer care mi-a spus în felul următor: „În fiecare zi vorbim în public; ori că vorbim cu mama, ori cu prietenii, ori într-un grup mai mare, tot despre vorbit în public este vorba”. Fiind pusă în situația în care să fiu nevoită să vorbesc în fața a în jur de 50 de oameni, mi-am dat seama că nu este atât de ușor pe cât pare. Emoțiile își fac apariția, există riscul să te pierzi, să uiți tot și să nu fii în stare să improvizezi pe moment. 

Ei bine, eu una vreau să mă perfecționez pe partea asta, să reușesc să țin discursuri prin intermediul cărora să-mi fac mesajul înțeles, drept pentru care acesată carte sunt sigură că m-ar ajuta mult, Dale Carnegie fiind un scriitor nemaipomenit.

Lincoln făcea adesea pauze în discursurile sale. Când ajungea la o idee important cu care dorea să impresioneze profund auditoria, se apleca puțin în față, îi privea direct în ochi și tăcea o clipă. Această tăcere bruscă avea același effect ca și un zgomot puternic: trezea atenția. Toată lumea devenea mai atentă, mai concentrată asupra a ceea ce urma.



#9. O carte a cărui gen nu obișnuiesc să-l citesc

Nu obișnuiesc să citesc thrillere, dar această carte chiar mă intrigă: Te-aș recunoaște dintr-o mie – Laura Lippman

Eliza Benedict duce o viață senină într-o casă din suburbii, alături de soțui ei și de cei doi copii.

Dar o scrisoare îi spulberă liniștea: “Ți-am văzut fotografia într-o revistă. Sigur, între timp te-ai maturizat. Dar te-aș recunoaște dintr-o mie.

Un bărbat și un secret nemărturisit din trecut reapar în viața ei și îi amenință existența confortabilă.

Dar Eliza ar face orice ca să-și apere liniștea și familia – chiar dacă aceasta înseamnă să retrăiască evenimentele unei vieți terifiante și să scoată la iveală adevărul înfricoșător pe care l-a ținut secret atâta timp.

Cel mai bun thriller al anului – Stephen King

Dacă Stephen King spune asta, cu siguranță este un thriller bun. Și, într-adevăr, povestea chiar mă face curioasă, deoarece pare presărată cu suspans și mister.


Interviu cu Laura Lippman

#10. O carte aleasă după copertă

Pur și simplu îmi place la nebunie coperta acestei cărți, care exprimă puritate și sinceritate: Grădina uitată – Kate Morton

În ajunul Primului Război Mondial o fetiță este găsită la bordul unui vas cu destinația Australia. O femeie misterioasă, supranumită Autoarea, ar fi trebuit să o aibă în grijă, dar aceasta a dispărut fără urmă. În noaptea în care împlinește douăzeci și unu de ani, Nell OConnor află un secret care îi va marca destinul. Peste câțiva zeci de ani, ea pornește în căutarea adevăratei sale identități, într-o călătorie având drept punct final un conac ciudat, despre care se crede că ar fi bântuit, Blackhurst, cândva proprietatea familiei aristrocate Mountrachet. La moartea lui Nell, nepoata ei, Cassandra, intră în posesia unei moșteniri neașteptate. Conacul Blackhurst și grădina sa uitată dezvăluie treptat secretele familiei Mountrachet, dând la iveală legătura dintre cele trei femei, aparținând unor generații diferite, ale căror destine excepționale se continuă unul pe celălalt.

Ei bine, se pare că nu numai coperta e uimitoare, ci și conținutul cărții.


Sursa de inspirație a autoarei este grădina, cu toată frumusețea și liniștea ei.

#11. O carte scrisă de un autor de la care n-am mai citit nimic

De la Martin Page n-am mai citit nimic, iar această carte chiar mă surprinde, atât prin conținut, cât și prin titlu și copertă: M-am hotărât să devin prost

Tradus în peste treizeci de țări, romanul M-am hotărât să devin prost s-a vândut până în prezent în peste o jumătate de milion de exemplare.

Acțiunea se învârte în jurul unei întrebări: a devenit lumea noastră atât de anapoda, încât justa concluzie a oricărui om cu cap să fie “prea multă minte strică”? Sunt oare rutina, automatismele, clișeele, conformismul, soluția unei vieți fără griji? În acest caz, originalitatea și creativitatea ajung o piedică insuportabilă, iar inteligența nu poate decât să-și impună să capituleze pentru ca posesorul ei să-și găsească fericirea. 

Acesta va fi și pariul lui Antoine, un Candide modern a cărui odisee comică a făcut din M-am hotărât să devin prost un roman-cult.

#12. O carte scrisă de un autor român

Regăsire – Raluca Butnariu: Un roman de dragoste publicat recent de o româncă care a cucerit mediul online.

Iubirea nu uită niciodată. Indiferent câți ani au trecut.
Indiferent cu cine ai fost sau ce ai făcut.
Iubirea adevărată rămâne acolo, în inimă și suflet.

Nicolle este guvernantă la Wilton House și are grijă de 3 copii răsfățați și răi pe care îi educă și îi transformă în adevărate diamante. Apariția lui Jonathan Stamford la conac îi va provoca răni interioare. El este bărbatul care în urmă cu 7 ani de zile a gonit-o și și-a bătut joc de ea. Ea însă nu poate uita îmbrățișările lui. Săruturile pasionale. Îl iubește și îl urăște în același timp. Iar ceea ce o frământă cel mai tare este secretul pe care îl ascunde de el.

Cum poți uita trecutul și mai ales să începi de la început, atâta timp cât el stăruie în mintea ta? Ei bine, cartea Regăsire ne pune această întrebare și ne provoacă să-i găsim un răspuns. Eu una vreau să răspund provocării și să citesc această carte.


Articolul face parte din concursul de pe site-ul Literatura pe tocuri, sponsorul fiind Librăria online Librex.ro. Mulțumesc pentru ocazia de a împărtăși cu voi aceste gânduri și vă urez lectură frumoasă, oameni dragi!


2 gânduri frumoase:

  1. Doamne, ce cărți minunateee! Multe din cărțile tale sunt şi pe wishlistul meu! :D să le citeeeşti, să împărtăşim gândurile împreună!
    Multe lecturi frumoase şi o seară frumoasă! Te pup! ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waa, ar fi super să reușim să le citim amândouă. La fel și ție, Dariaa, te pup și te îmbrățișez cu drag! >:D<

      Ștergere

Un produs Blogger.