Recenzie: „Fata de hârtie" - Guillaume Musso



Titlu: Fata de hârtie

Autor: Guillaume Musso

Anul publicării: 2012

Categoria: ficțiune, romanță

Număr pagini: 440





Descriere:

Cu doar câteva luni înainte, Tom Boyd era un scriitor aflat în topul vânzărilor și îndrăgostit de o pianistă faimoasă. Însă despărțirea care îl ia pe nepregătite îl aruncă în depresie, îl aduce în fața unei crize de imaginație, făcându-l să caute consolarea în antidepresive și alcool. Până când, într-o noapte, apare la el în casă o tânără spectaculoasă, spunându-i că este un personaj din cărțile sale. Tom se trezește astfel prin în aventura vieții lui.

Dacă el termină de scris o carte, ea este salvată, recuperându-și locul în lumea ficțiunii și în paginile cărții. Pe de altă parte, el are șansa să-și recâștige fosta iubită. “Fata de hârtie spune povestea iubirii și a prieteniei desprinse din paginile unui roman.


Părerea mea:

O poveste captivantă, plină de suspans și imprevizibilă...

Cum ar fi dacă, într-o zi, am pune mâna pe un pix și pe o hârtie și am crea o poveste care să conțină personaje după bunul nostru plac, iar acestea parcă ar ieși din acele rânduri și ar prinde viață?

Ei bine, lui Tom Boyd, un scriitor renumit, nu i-ar trecut niciodată prin minte acest gând. Aflat într-o ipostază de neînchipuit, fiind părăsit de iubita lui, o pianistă faimoasă pe nume Aurore, acesta prinde gustul alcoolului și al antidepresivelor.

Cine s-ar fi gândit că niște simple produse te pot aduce într-o stare atât de oribilă? Într-o zi ești faimos, apreciat de către toți cei din jur, iar într-o zi cazi într-o prăpastie din care cu greu mai reușești să te ridici...

Văzând că nu reușesc să îl aducă cu picioarele pe pământ, cei mai buni prieteni ai lui Tom, Milo și Carole, se simt la capătul puterilor. Pe lângă faptul că sunt îngrijorați de prietenul lor, ei se tem și de faptul că acesta va rămâne falit, căci Milo le-a promis editurilor și fanilor că Tom va publica curând următorul volum din triologia sa.

Însă al doilea volum se pare că este tipărit greșit, drept pentru care se termină la mijlocul paginii 266, cu o frază neterminată: „ – Te implor! strigă ea căzând”. Astfel, așa ajunge Tom să se trezească într-o dimineață cu Billie în casa lui, o fată ce pretinde că este un personaj care a căzut din cărțile lui și care îl va ajuta să se împace cu fosta iubită, numai dacă acesta va scrie și al treilea volum și astfel o va trimite înapoi în tărâmul ficțiunii.

Deși la început, incapabil să o creadă, acesta pleacă cu Billie în aventura în care o va recuceri pe Aurore. Însă, lucrurile iau o întorsătură, căci cei doi ajung să petreacă atâta timp împreună, încât se îndrăgostesc unul de celălalt.

Dar Billie se îmbolnăvește, aflând de la doctor că nu este o persoană normală, ba chiar că o consideră o fată de hârtie. Însă îmbolnăvirea ei vine odată cu arderea exemplarelor tipărite greșit, drept pentru care, Milo și Carole se aventurează în găsirea singurului exemplar care nu a fost ars, exemplar care o ține pe Billie în viață, în timp ce Tom se apucă de ultimul volum al triologiei sale.

Aceasta mi s-a părut cea mai interesantă parte a cărții, în momentul în care ultimul exemplar ajunge în mâna a mai multor oameni, care ajung să-și împărtășească amintirile și să lipească pe foile rămase goale poze sau obiecte care reprezintă ceva semnificativ pentru ei.

Astfel, descoperim că în acest bestseller nu este vorba decât de povestea dintre Billie și Tom, ci și de poveștile unor oameni oarecare, de relația de prietenie și de încrederea în apropiatul tău.

Așadar, aflăm o poveste incredibilă și despre viața lui Carole, care e recunoscătoare că încă mai trăiește, datorită lui Tom. Însă ce s-a petrecut între cei doi în perioada adolescenței? Este Milo indiferent sau gelos?

Cu ajutorul lui Milo și Carole descoperim cât de importantă este în viața noastră prietenia, încrederea că vei avea oricând pe cineva alături de care să râzi, sa plângi, să treci prin toate momentele pe care ni le rezervă viața…

Însă, la finalul cărții, Milo îi dezvăluie lui Tom un secret care te lasă cu sufletul la gură…

Dacă sunteți curioși să aflați și voi secretul pe care Milo i-l dezvăluie atât lui Tom, cât și nouă, cititorior, dar sunteți curioși ce se va întâmpla și cu Billie, așa-zisa fată de hârtie, vă invit să vă aventurați într-o poveste plină de suspans și de mister.

Dacă vă decideți să citiți această carte, vă urez lectură plăcută!

Citate:

  • “Plaja de nisip fin parcă ațipise sub soarele auriu al începutului de toamnă.
  • Unele lucruri sunt ușor de început, dar nu-și capătă adevăratul sens decât atunci când le-ai dus la bun sfârșit.
  • “Era atât de dureros s-o revăd. Părăsindu-mă, luase cu ea tot ceea ce era luminos în mine: speranțele mele, încrederea în mine, credința în viitor. Îmi secase existența, golind-o de râsetele și culorile ei. Și mai ales îmi sufocase inima, răpindu-i orice posibilitate de a iubi din nou.
  • Pentru mine, iubirea era ca oxigenul. Singurul lucru care dădea vieții un pic de lustru, de strălucire și intensitate.
  • În fond, cred că iubirea nu e nimic altceva decât dorința de a trăi lucrurile în doi, îmbogățindu-te cu ce are celălalt diferit.
  • Cel mai greu nu e să obții ce vrei, ci să știi să păstrezi.
  • “O carte nu prinde contur decât prin lectură. Cititorul este cel care îi dă viață, compunând imagini care vor crea lumea imaginară în care evoluează personajele.
  • Timpul trece și ne trecem odată cu el, făcând cel mai adesea ceea ce putem și nu ceea ce vrem. Destinul face restul, iar șansa vine să-și bage și ea coada.
  • Citisem undeva că, în timpul primei întâlniri cu o persoană necunoscută, creierul nostru stabilește într-o zecime de secundă dacă acestă persoană este de încredere. E un proces atât de rapid încât capacitățile noastre de judecată nu au pur și simplu timp să influențeze această primă reacție “instinctivă”.


De asemenea, carte m-a surprins plăcut, deoarece alături de fiecare început de capitol, se afla câte un citat care avea legătură cu conținutul capitolului:

  • “Vei fi iubit în ziua în care vei putea să-ți arăți slăbiciunile fără ca celălalt să se folosească de asta pentru a-și spori puterea. Cesare Pavese
  • După ce am căutat fără să găsim, se întâmplă să găsim fără să căutăm.” Jerome K. Jerome
  • Singurii prieteni demni de interes sunt cei pe care poți să-i suni la ora patru dimineața. Marlene Dietrich
  • Prietenii sunt îngerii care ne ridică atunci când aripile noastre nu mai reușesc să-și aducă aminte cum să zboare.” Anonim
  • Cei care cad îi târăsc adesea în căderea lor și pe cei care le sar în ajutor.” Stefan Zweig
  • Cititorul poate fi considerat personajul principal al romanului, la egalitate cu autorul; fără el, nimic nu se face.” Elsa Triolet


Rating:


4 gânduri frumoase:

  1. Ce bine sună! Doamne, deci, chiar n-am mai citit o recenzie până acum care să-mi stârnească așa interesul. Chiar vreau să aflu acel secret! :)) Oricum, Musso mereu face finaluri ”BOOM”. Mulțumesc mult pentru părere și recenzie, serios! Mulțumesc că mi-ai scris.

    PS. Ai un blog foarte frumos, dar ar trebui să adaugi un dispozitiv din tabloul de blogger, cel care să permită cititorilor să te urmărească prin cont Google. (te rog să-mi scrii, dacă nu-s indiscret, pe Facebook, ca să-ți explic mai ușor cum să faci). Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc și eu că mi-ai scris. :D Sunt sigură că o să-ți placă cartea, adică mie doar din descriere mi s-a părut genială, dar când am început să o citesc n-am mai putut să o las din mâini. Și sigur, vorbim pe facebook, chiar m-ar ajuta câteva sfaturi. (Hmm, îți dau mesaj pe pagina "Unwritten words"? N-am găsit facebook-ul tău personal pe undeva)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasă recenzia. Am făcut și eu o recenzie pentru această carte, pentru cei interesați. https://dianacitesteblog.wordpress.com/blog/

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.