Recenzie: „Divergent" - Veronica Roth


Titlu: Divergent

Autor: Veronica Roth

Anul publicării: 2011

Seria: Divergente Universe

Categoriascience fiction, distopie,
ficțiune tineri, adulți

Număr pagini: 444




Descriere:


Într-un Chicago distopic, orașul în care trăiește Beatrice Prior, societatea este împărțită în cinci facțiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegația (cei altruiști), Neînfricarea (cei curajoși), Prietenia (cei pașnici) și Erudiția (cei inteligenți). Beatrice trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinții ei sau alege facțiunea care consider că i se potrivește cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusive pe ea însăși.

În timpul inițierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice își ia un alt nume, Tris, și se străduiește să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei și, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, își poate găsi locul în viața pe care ea și-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Și, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, amenințând să destrame societatea aparent perfectă în care trăiește, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar putea-o distruge.

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâșietoare, consecințe uimitoare și o neașteptată poveste de dragoste.


Câteva detalii despre autor:

Veronica Roth a absolvit Northwestern University, cu o specializare în scriere creatoare. În anii studenției, prefera deseori să lucreze la povestea care avea să devină Divergent în loc să-și facă temele. A fost într-adevăr o alegere care i-a transformat destinul. În prezent, locuiește în apropiere de Chicago și își dedică tot timpul scrisului.

Divergent este primul ei roman.


Părerea mea:

Am citit cartea Divergent, cu speranța să fie la fel de interesantă precum o cred majoritatea celor care au citit-o. Și nu am fost dezamăgită, deoarece am citit-o cu sufletul la gură (Nu doar pentru că este renumită, ci pentru că, chiar m-a făcut să intru în pielea personajelor).

În afara faptului că este o carte plină cu aventuri, este și o carte care conține o poveste de dragoste. M-am surprins zâmbind la momentele dintre cei doi îndrăgostiți, în care băiatul o proteja pe fată în orice moment.

Știu că ar trebui să vă las să savurați povestea, dar trebuie să precizez un mic moment dintre cei doi, care mi-a plăcut la nebunie. În cadrul facțiunii în care se află, Tris trebuie să se lupte cu un adversar. În timpul luptei, văzând că Tris nu e capabilă să se lupte și că adversarul o lovește fără milă, Four (băiatul care o place) părăsește sala în care se desfășoară acțiunea. Când se întâlnesc, fata îi reproșează că nu a rămas în sală, iar Four îi spune: “Nu e un lucru pe care aș vrea să îl văd.”. 





Și acum, revenind la carte, după cum spune în descrierea ei, o societate este împărțită în cinci facțiuni, fiecare dintre ele având câte un simbol. Am să scriu mai jos câteva opinii subiective despre fiecare simbol:

Neînfricarea – simbolul: flăcări

Flăcările sunt un element specific facțiunii Neînfricare. Frica este ca un foc aprins, pe care reușim, cu timpul, să-l stingem, dar care rămâne, pentru totdeauna, aprins în adâncul sufletului nostru.

Erudiția – simbolul: un ochi

Ochiul este simbolul Erudiției, căci oamenii inteligenți și înțelepți, văd lucrurile din toate unghiurile. Așadar, ochiul evidențiază toate cunoștințele pe care le acumulează cei din această facțiune, în care locul cel mai relaxant și în care își petrec timpul novicii și liderii, este biblioteca.

Candoarea – simbolul: balanță

Candoarea este reprezentată de către balanță, deoarece alegerea pe care vrem să o facem este într-o continuă incertitudine: ori alegem să spunem lucrurile pe față, ori alegem calea nedreptății, și anume, minciuna. În această facțiune, balanța se înclină întotdeaună către sinceritate.

Abnegația – simbolul: două mâini împreunate

În Abnegație, altruismul domină. Astfel, din simbolul prezicat mai sus, înțeleg că oamenii din această categorie sunt dispuși să întindă mâna oricărui om, în semn de ajutor, lăsându-și deoparte grijile sale și preocupându-se și de alții.

Prietenia – simbolul: un copac

Relația de prietenie se aseamănă cu niște copaci de diferite soiuri, dar care cresc simultan, în același mediu de viață, în care se ajută reciproc. Astfel, deși cu caractere diferite, prietenii se formează odată cu nevoia de a oferi ajutor și de a primi ajutor, în același timp.



Cartea m-a ținut într-un continuu suspans. Am fost foarte curioasă să descopăr în ce facțiune alege Tris să trăiască. În urma rezultatelor uimitoare de la testul de aptitudini, oare își va părăsi facținuea în care este familia ei sau va alege alt stil de viață? Aici vă las să decoperiți voi ce se va întâmpla.

În concluzie, vă sfătuiesc să citiți această carte, dacă căutați puțină aventură în viața voastră. Trăind sentimentele de dragoste dintre cei doi și încercând să trec prin aventurile descrise, parcă am dat viață atât cărții, cât și personajelor.

Dacă vă decideți să cițiți cartea, vă urez lectură plăcută!                      


Citate:
  • “Asta e moartea: trecerea de la “este” la “era”.”


Mai sus v-am lăsat și trailerul filmului realizat după cartea Divergent. Vizionare plăcută!



Rating:


“Update 2016”: Sunt sigură că, atunci când am citit-o, i-aș fi dat 5 fluturași, dar acum nu prea cred. Însă, eu vă las cu părerea de atunci. :D

2 gânduri frumoase:

  1. Mmm.... Am citit cartea asta cand a aparut si sunt de aceasi parere cu tine ca nu as fi dat o sansa.. Chiar daca a avut atata succes nu ma prea atrage.. Insa filmul e foarte reusit si chiar merita.. Felicitari pentru recenzie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie "Divergent" chiar mi-a plăcut la acel moment, însă următoarea carte din serie, "Insurgent" nu mi-a plăcut deloc. Filmele mi-au plăcut amândouă. :D Mulțumesc și bine ai venit pe blog! >:D<

      Ștergere

Un produs Blogger.