Recenzie: „Pregătit pentru succes” - Jeff Keller


Titlu: Pregătit pentru succes
Autor: Jeff Keller
Anul aparitiei: 2014
Categoria: psihologie practică
Număr pagini: 290
Editura: Curtea Veche
De ce oare unii oameni reușesc în tot ceea ce‑și propun, iar alții nu? Care este diferența dintre ei si ce ar putea face cineva pentru a se număra printre cei care obțin succesul?Totul ține de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător. Nu suntem toți la fel, e adevarat, dar cei care reuesc să-și menină optimismul și încrederea în sine obțin ceea ce-și doresc n viață.Lucrarea de față, alcătuită din 62 de eseuri, prezintă principiile cu ajutorul cărora poți avea o viaț împlinită. Cei ce o vor citi vor învăța tehnici prin care poți dezvolta o atitudine pozitivă și aplica principiile succesului. Aceste eseuri au reprezentat o sursă de inspirație pentru oameni din toata lumea, determinându-i să-și foloseasca potențialul la maximum și să ducă o viață mai fericită.

Părerea mea:


O carte ce mi-a servit drept inspirație și motivație și pe care v-o recomand cu căldură!

Am mai făcut cunoștință cu acest autor prin intermediul cărții Atitudinea este totul, o carte care m-a făcut să-mi schimb atitudinea într-o foarte mare măsură și care, la momentul la care am citit-o, nu credeam că mă va influența atât de mult, drept pentru care am fost bucuroasă să mă reîntâlnesc cu autorul, de data aceasta prin intermediul cărții Pregătit pentru succes. Căci da, așa cum îi spune și titlul, mă simt mai pregătită să îmbrățișez succesul, odată cu terminarea ei.

Un lucru important de menționat este acela că textele acestui autor nu-ți vor da cunoștințele peste cap, nu vor veni cu o mulțime de informații noi cărora să nu le poți face față; nu, ele îți vor spune scurt și la obiect lucruri pe care în subconștient le cunoști deja, dar care trebuiau să fie spuse și subliniate de cineva. Înainte credeam că o carte de dezvoltare personală bună trebuie să vină cu informații revelatoare, însă acum mi-am dat seama că doar trebuie să declanșeze un beculeț în mintea ta și să te facă să treci la acțiune. Dacă simți că a apărut chiar și o mică schimbare în viața ta în urma lecturării unei astfel de cărți, mi se pare că aceasta și-a atins scopul, iar, în cazul de față, pentru mine a funcționat.

Când răcești și preț de câteva zile nu poți respira în voie, probabil că le spui tuturor că ai nasul înfundat și nu te simți deloc bine. Dar, peste o săpămână, când scapi de răceală și poți respira din nou în voie, probabil că nu spui: Astăzi respir perfect! Acum mă pot bucura de oxigen după placul inimii! Cum se face că ți se pare normal să te plângi de probleme de respirație vreme de o săptămână... și să nu te bucuri de faptul că restul de 51 de săptămâni din an ești sănătos și respiri excelent! Nu-ți mai trata propriul trup ca pe ceva insignifiant. Apreciază toate lucrurile care merg bine! Ești o minune ambulantă și parte a unui univers uluitor.

Trecând însă la conținutul cărții, fiecare capitol conține sfaturi referitoare la diferite subiecte, fiecare determinându-te să vrei să ieși din zona de confort, să te depășești, să ai mai multă încredere în propriile forțe și să debordezi de optimism.

Nu poți dobândi stimă de sine doar stând în fața oglinzii și spunându-ți: Mă simt minunat cu mine însumi. După cum sugerează și definiția lui Nathaniel Branden, stima de sine se bazează pe anumite abilități. Trebuie să iei viața în piept și să te simți capabil de orice. Atunci când stai deoparte și refuzi să îți testezi limitele, te simți limitat. Știi foarte bine că poți face mai multe în viață, dar nu reușești să îți faci curaj. Iar stima ta de sine are de suferit. Fă un efort și avântă-te dincolo de tot ce înseamnă obișnuință. Învață ceva nou. Urmează un curs de oratorie. Aplică pentru funcția pe care ți-ai dorit-o întotdeauna în compania în care lucrezi, dar ți-a fost teamă să acționezi. Nici nu contează dacă vei reuși sau nu. Odată ce ai intrat în joc, stima ta de sine va recunoaște o creștere considerabilă. Formulările de genul Într-o zi o să... îți consumă energia și te țin în loc. Mult mai eficient ar fi să pui mâna pe lopată și să te pui pe treabă! Când iei lopata în mână și treci neîntârziat la treabă, există avantajul că îți atingi obiectivul într-un timp mai scurt decât credeai că este posibil.

Ideea care mi-a rămas cel mai pregnant în minte este aceea că ar trebui să apreciem mai mult ceea ce avem și să punem mai puțin accentul pe ceea ce nu avem. Am învățat că recunoștința ar trebui să fie mai prezentă în viețile noastre: să fim recunoscători că respirăm, că vedem, că avem darul de a putea zâmbi. Când vom ajunge în punctul în care să ne concentrăm pe ceea ce avem și nu vom mai vedea anumite lucruri de zi cu zi ca fiind garantat ale noastre, vom putea fi cu adevărat împliniți. Concentrându-ne chiar și pe acel mic procentaj de nemulțumire din viața noastră, nu facem decât să ne umplem mintea și sufletul cu energii negative.

Uneori, pe parcursul prezentărilor mele, iau o bucată de hârtie și fac un punct mic negru în centru. Apoi le arăt foaia celor prezenți și îi întreb ce văd. Majoritatea spune că vede un punct negru. Foarte puțini sau chiar niciunul, spun că văd o foaie de hârtie albă cu un punct mic negru. Avem tendința de a ne privi viețile într-o manieră asemănătoare. Suntem sănătoși, avem mâncare după pofta inimii, un job decent, dar acestea nu ni se par lucruri importante. Nu le apreciem. Alegem să ne concentrăm atenția asupra micului punct negru – acele 10 procente din viața noastră de care nu suntem mulțumiți... sau lucrurile pe care am vrea să le schimbăm. Faptul că ne concentrăm atenția asupra celor 10 procente care reprezintă de fapt problemele noastre sau aspectele care ne creează nemulțumire, ne face să dezvoltăm o atitudine negativă și să fim nefericiți. Mai mult, intră în acțiune un principiu universal: atragem lucrurile la care ne gândim cel mai mult. Concentrându-ne asupra a ceea ce nu avem, simțim într-o mai mare măsură lipsurile.

Cartea te învață să lupți pentru visurile tale, să te pui în situații inconfortabile, dar care te vor ajuta în dezvoltarea ta și să ai viziuni deschise despre viață.

Un exercițiu regăsit în carte, pe care te invit și pe tine să-l faci este următorul: gândește-te la ce vrei să realizezi, apoi la ce te împiedică și într-un final la ce poți face pentru a trece peste acele obstacole. Vei vedea că nu-i imposibil să-ți atingi obiectivul, ba chiar poate vei realiza că ce te-a ținut până acum în loc nu este atât de greu de depășit. Așa că, ia-ți inima în dinți, ieși din zona de confort și împlinește-ți cele mai râvnite dorințe! Ah, și nu uita să citești mai întâi și această carte, căci toți oamenii au nevoie de puțină îndrumare!


Dacă vă hotărâți să citiți cartea, vă doresc lectură plăcută!

Rating: 4/5


6 gânduri frumoase:

Un produs Blogger.