Recenzie: „Zi după zi" - David Levithan



Titlu: Zi după zi

Autor: David Levithan

Anul publicării2014

Categoria: adolescenți, ficțiune

Număr pagini: 315





Descriere:


Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o alta viață.
Zi după zi indrăgostit de aceeași fată.


Un adolescent care-și spune, simplu, A, se trezește în fiecare dimineață într-un alt trup, trăind o alta viață. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. A s-a împăcat cu situația lui și chiar și-a stabilit câteva reguli „de supraviețuire“: Niciodată sa nu se atașeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.

Totul până într-o zi când se trezește în corpul lui Justin și o cunoaste pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârșit, a gasit pe cineva alături de care vrea să rămână pentru totdeauna, zi după zi.

O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit să ia altă înfățișare în fiecare zi?



Părerea mea:

V-ați imaginat vreodată cum ar fi să vă treziți în fiecare zi în corpul altei persoane?



Ei bine, pe cât de distractiv și interesant pare, pe atât de dureros este...

Un adolescent căruia i se spune A, a simțit asta pe pielea lui încă de mic. Trăind în fiecare zi în pielea altui om, a învățat să nu se atașeze de familia și de oamenii cu care își petrecea timpul fiecare persoană.

Astfel, uneori se simțea confortabil și era învăluit de afecțiune, iar uneori ajungea să trăiască pentru o zi în corpul unui drogat, sentiment deloc plăcut.

Ca o mică paranteză, întotdeauna mi-au plăcut poveștile oamenilor, astfel m-a entuziasmat gândul că aș putea în fiecare zi să aflu câte o poveste diferită, care mai de care specială în felul ei.

Însă, nu totul este atât de frumos precum pare, căci A se îndrăgostește într-o zi de iubita băiatului în corpul căruia era. Dar se simțea neputincios, la gândul că următoarea zi putea fi într-un alt colț alt pământului față de locul în care ea locuia.

Următoarele zile, aflat la o distanță acceptabilă de fata pe nume Rhiannon, a încercat să stea cât mai mult prin preajma ei, descoperindu-i astfel atât frumusețea exterioară, cât și cea interioară, plină de calități.

Ajuns la capătul puterilor, acesta se hotărăște să-i spună adevărul fetei și, mai mult decât atât, să-i mărturisească că o iubește. Rhiannon refuză să creadă cele auzite, susținând că oricum ea îl iubește pe Justin, iubitul ei, oricât de indiferent se poartă acesta cu ea.

Deși rănit de cele spuse, A nu se lasă bătut, demonstrându-i fetei că spune adevărul. Astfel, vor trăi cei doi o poveste de dragoste? Va putea accepta Rhiannon faptul că nu poate să trăiască alături de el, în aceste circumstanțe? Se va despărți de Justin sau va rămâne alături de el?

Ei bine, vă las pe voi să descoperiți răspunsul la aceste întrebări care pe mine una m-au frământat pe parcursul lecturii...

Așadar, dacă vreți să vă aventurați într-o lume în care misteriosul și iubirea sunt elementele predominante, vă invit să citiți “Zi după zi”, scrisă de David Levithan.

Dacă vă decideți să citiți această carte, vă urez lectură plăcută!



Citate:
  • “Nu sunt orbit de trecut, nici motivat de viitor. Mă concentrez asupra prezentului deoarece aici îmi este destinat să trăiesc.
  • Am mai văzut asta de prea multe ori. Devotamentul neîntemeiat. Acceptarea fricii de a fi cu persoana nepotrivită pentru că nu reușești să faci față fricii de a fi singur. Speranță cu tentă de îndoială, îndoială cu tentă de speranță.
  • Frunzele n-au început să-și schimbe culoarea, dar îți dai seama că se gândesc la asta. Plantele sunt șterse, decolorate. Culoarea e chiar după colț.”
  • „Oceanul cântă. Vântul dansează. Noi ne păstrăm aceeași stare. Vreau să fiu aici, cu ea. Vreau să fiu cel ce îi susține speranțele, măcar pe perioada care mi-a fost acordată.
  • “Ne plimbăm mână în mână pe plajă, în timp ce soarele coboară pe cer. Nu mă gândesc la trecut. Nu mă gândesc la viitor. Sunt extrem de recunoscător pentru soare, pentru apă, pentru felul în care picioarele mi se afundă în nisip, pentru faptul că mâna mea o ține pe a ei.
  • Clipa în care te îndrăgostești pare că are secole în spatele ei, generații întregi – toate rearanjându-se pentru ca această intersectare precisă, extraordinară să poată avea loc. Indiferent cât de stupid știi că este, simți în inima ta, în oasele tale că totul a condus la asta, că toate săgețile secrete ținteau aici, că universul și timpul însuși au creat asta cu mult în urmă, iar tu doar acum îți dai seama, tu doar acum sosești în locul în care ai fost menit mereu să fii.
  • “Rareori oamenii sunt în realitate la fel de atrăgători cum sunt în ochii oamenilor care sunt îndrăgostiți de ei.
  • “Bunătatea e legată de cine esti, în vreme ce amabilitatea e legată de felul în care vrei să fii văzut.
  • „Sunt multe lucruri care te pot ține într-o relație. Teama de a nu fi singur. Teama de a nu distruge aranjamentul vieții tale. Hotărârea de a accepta ceva care e în regulă, pentru că nu știi dacă poți obține ceva mai bun.
  • Încăperea nu are tavan; încăperea nu are pereți. Există doar câmpul deschis al emoției noastre și alergăm spre el cu mișcări mici, uneori fără ca tălpile noastre să atingă pământul.
  • Simt o mare tandrețe pentru aceste conversații vulnerabile din timpul nopții, când cuvintele iau în aer o formă diferită în camera întunecată.
  • Asta face iubirea: te face să vrei să rescrii lumea. Te face să vrei să alegi personaje, să construiești scenariul, să conduci intriga. Persoana pe care o iubești stă în fața ta, iar tu vrei să faci tot ce-ți stă în puteri ca iubirea să fie posibilă, să fie la nesfârșit posibilă.
  • Faptul de a nu obține ce vrei poate să te facă să fii crud.
  • Întotdeauna vor mai fi întrebări. Fiecare răspuns conduce la mai multe întrebări. Singurul mod de a supraviețui e să renunți la unele dintre ele.
  • Când prima dragoste se sfârșește, cei mai mulți oameni știu că vor veni și altele. N-au terminat cu iubirea. Iubirea nu a terminat cu ei. Nu va fi niciodată la fel ca prima, dar va fi mai bună în diferite feluri.
  • “Dacă te uiți în centrul universului, vezi acolo o răceală. O indiferență. În definitiv, universului nu-i pasă de noi. Timpului nu-i pasă de noi. De asta trebuie să ne pese unul de celălalt.


Rating:


12 gânduri frumoase:

  1. Și eu vreau să citesc neapărat acest roman. Îmi place recenzia ta mult, ai ales niște citate fooooarte frumos și inspirate. Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos. Iubesc să extrag citate din cărți, iar în cartea asta am găsit unele chiar frumoase. :D

      Ștergere
  2. Am adorat aceasta carte, este frumoasa si sensibila, iar povestea lui A nu se aseamana deloc cu ce am mai citit inainte, este ceva original si bine gandit.
    Lecturi placute in continuare! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici eu n-am mai citit o astfel de carte înainte și chiar m-a surprins plăcut. Mersi la fel, pupici! >:D<

      Ștergere
  3. Vaai de cand vreau sa citesc cartea asta, toti in jurul meu o citesc si o lauda iar eu inca nu am reusit sa o cumpar. Ai facut o recenzie superba care ma face sa imi doresc si mai mult acest roman. pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos. Cu siguranță o să-ți placă. Lectură plăcută și aștept un mesaj după ce o citești, ca să-mi spui cum ți s-a părut. Te pup :*

      Ștergere
  4. Şi eu am iubit cartea asta, povestea este fascinantă. :) Îmi place mult recenzia ta şi citatele pe care le-ai extras. Baftă la citit şi un an frumos.:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult. Acum văd și eu câte citate am extras, dar mi-au plăcut prea mult. :))
      Lectură plăcută și un an minunat! >:D<

      Ștergere
  5. Doamne,ai niste gusturi minunate in materie de carti,si sincera sa fiu ai cam aceleasi gusturi ca mine,iar acest lucru ma bucura enorm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waa, ce mă bucur! Da, în general îmi place ca o carte să-mi ofere emoție, suspans și nu îmi plac deloc cele cu înjurături și chestii obscene. Mi se pare că asta numai literatură nu e! Pupiceei. >:D<

      Ștergere
  6. Este una dintre cartile mele favorite
    Cu greu m-am despartit de ea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahh, și eu abia de am lăsat-o jos. :)) Mulțumesc de vizită! >:D<

      Ștergere

Un produs Blogger.