Recenzie: „Motive pentru a zâmbi” - Zig Ziglar


Autor: Zig Ziglar
Anul aparitiei: 2013
Categoria: dezvoltare personală, psihologie practică
Număr pagini: 232
Editura: Curtea Veche
Cartea de față reprezintă ajutorul spiritual de care ai nevoie pentru a te confrunta plin de seninătate cu propria existență, deoarece transformă înțelepciunea, răbdarea și umorul în aliați de nădejde pentru învingerea adversităților.Zig Ziglar îți împărtășește atât propriile experiențe, cât și pe cele ale altora, oferindu-ți exemple menite să te motiveze și să te inspire în toate aspectele vieții. Poveștile emoționante despre oameni care au depășit handicapuri și dezavantaje sau care au întrecut orice așteptări în domenii din care fuseseră inițial excluși ne învată adevărate lecții de viață, determinându-ne să revenim la ele iar și iar, pentru ca mai apoi să le transmitem și altora, care să le descopere, la rândul lor. Nu contează nici de unde începi și nici măcar evenimentele prin care treci în drumul tău. Important este să perseverezi și să nu încetezi niciodată să ai încredere în tine.

Părerea mea:

O carte care îți deschide ochii, îți dă doza de inspirație de care ai nevoie și îți așterne zâmbetul pe buze.

Oamenii cu o atitudine cooperantă, iubitoare, entuziastă, gentilă și pozitivă vor atrage nenumărați oameni care nu numai că sunt dispuși să-i ajute, dar abia așteaptă să o facă. În mai multe situații, atitudinea pe care o aveți față de o problemă este mai importantă chiar decât problema în sine.

De Zig Ziglar auzisem foarte multe, însa abia acum, prin intermediul acestei cărți, am reușit să fac contact cu scriitura sa. Și, credeți-mă, nu regret...

Am încept de la o premiză greșită: mă așteptam să găsesc motive care să ne facă să zâmbim, precum natura, lucrurile micuțe de zi cu zi, faptul că existăm etc., însă nu despre asta este vorba. Nu ni se dau motive în sine pentru a zâmbi, ci poveștile pe care autorul ni le împărtășește, ne determină să zâmbim.


Oportunitatea bate de multe ori la ușă, dar până când dezlegați lanțul, deschideți zăvorul, desfaceți cele două cârlige și închideți alarma antifurt, deja e prea târziu. – Rita Cooledge

Fie că e vorba de un om care a început de la zero și a ajuns departe, fie de persoane cu handicap care au reușit să treacă peste problemele lor și să-și triască viața din plin, fie de experiența proprie a autorului, fiecare capitol este alcătuit dintr-o lecție de viață.

Îmi place o poveste despre  ce s-a întâmplat pe vremea Zidului din Berlin. Într-o zi, niște locuitori din Berlinul de Răsărit au hotărât să le trimită adversarilor lor din Berlinul Occidental un mic „cadou. Au încărcat într-un camion gunoi, cărămizi sparte, pietre, materiale de construcții și diverse alte reziduuri. Au dus camionul de-a lungul graniței, au obținut permisul de trecere și au aruncat tot gunoiul de parte Berlinului Occidental. Nu e nevoie să mai spun că locuitorii din Berlinul Occidental au fost indignați și s-au decis să se răzbune. Aveau de gând „să le plătească cu aceeași monedă”. Din fericire, un om foarte înțelept a intervenit și le-a dat un cu totul alt sfat. Prin urmare, au încărcat într-un camion de gunoi alimente (greu de găsit în Berlinul de Răsărit), haine (tot greu de găsit), medicamente (și mai greu de găsit) și o mulțime de alte lucruri importante. Au dus camionul dincolo de graniță, au descărcat totul cu grijă și au lăsat o pancartă pe care scria: „Fiecare dă ceea ce poate”.

Capitolele au aproximativ două-trei pagini, lucru pe care l-am văzut inițial cu ochi sceptici. M-am gândit că nu o să pot să aplic fiecare învățătură, din fiecare poveste, și că această carte nu este atât de practică pe cât mă așteptam. În esență, încă rămâne valabilă această idee, însă tot dând paginile, mi-am dat seama că poveștile duc într-un final în același punct: toate se bazează pe faptul că trebuie să fim pozitivi, să-i ajutăm pe cei din jur, să vedem o problemă ca pe o ocazie de a progresa și să învățăm să-i zâmbim în față vieții.

Mereu m-au inspirat persoanele care au tăria de a trece chiar și peste cele mai grele momente din viața lor, de a zâmbi și de a continua să evolueze pe zi ce trece. Faptul că această carte este formată numai și numai din povești de acest gen, e fix doza de inspirație și de motivație de care aveam nevoie (poate chiar mi-a fost depășită doza).

Heather Whitestone, Miss America din 1995, este surdă de când avea 18 luni. Însă Heater s-a concentrat întotdeauna asupra a ceea ce avea, nu asupra a ceea ce nu avea.

Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că, la finalul fiecărei povești, era scrisă câte o frază menită a-ți așterne zâmbetul pe buze și am fost surprinsă să observ că la aproape fiecare frază de acest gen am zâmbit larg și am fost entuziasmată să o descopăr pe următoarea. O să vă las și vouă mai jos câteva, pe care le-am savurat din plin:

Nu mă interesează că fiul meu câștigă mai mult decât câștigam eu la prima mea slujbă. Ceea ce mă deranjează e că are doar șase ani și e vorba de alocația lui.
Un om se ruga: Doamne, este adevărat că pentru Tine un minut înseamnă 1000 de ani, iar un bănuț înseamnă 1000 de dolari?” Domnul răspunse: Da. Apoi omul întrebăAtunci poți să-mi dai un bănuț?” Domnul spuse: Într-un minut.
Ține minte, unii dintre noi învață din greșelile celorlalți, iar restul trebuie să fie ceilalți.
Un optimist este o persoană care își va cheltui ultimul dolar pentru a cumpăra un portmoneu.
Prima și ultima prognoză meteorologică absolut corectă a fost când Dumnezeu i-a spus lui Noe că o să plouă.
Doctorul mi-a spus că mai am șase luni de trăit. Când i-am spus că nu pot să achit nota de plată, mi-a mai prelungit viața cu încă șase luni. – Walter Matthau

Îmi place la finalul unei lecturi să simt că vreau să aplic ceva învățat din acea carte și în viața mea, să vreau să mă schimb în bine, să mă dezvolt și să-mi formez acel caracter pe care-mi place să-l văd la rândul meu la persoanele din jur. Faptul că opera lui Zig Ziglar mi-a dat acest sentiment, nu mă face decât să mă înclin în fața lui și să vreau să mă reîntâlnesc cât mai curând cu ale sale cuvinte.



Niciodată nu e prea târziu să visați, să învățati sau să vă schimbați. Prea mulți oameni fabrică scuze pentru a nu-și atinge scopurile. Nu trăiesc în locul potrivit, sunt prea bătrâni sau prea tineri și o grămadă de alte scuze. Nu vreau să spun că va fi ușor, fiindcă viața e dură, dar vă poate aduce satisfacții! E adevărat că nu puteți să opriți timpul sau să-l dați înapoi, dar puteți să visați, să vă stabiliți scopuri pozitive și să vă folosiți darurile unice.

Așadar, dacă simțiți nevoia de un impuls în viața voastră, vreți să evoluați și să faceți ca existența voastră să fie una ce nu poate trece neobservată, vă invit cu mare drag să pășiți în universul plin de povești inspiraționale, pe care Zig Ziglar l-a creat!

Dacă vă hotărâți să citiți cartea, vă doresc lectură plăcută!



Citate (Muuulte citate):

 „Experiența este un profesor dur: Întâi dă testul, apoi predă lecția.

 „Problema este lipsa unui scop, nu lipsa de timp. Cu toții avem 24 de ore pe zi.

 „Îngrijorarea nu alungă amărăciunea zilei de mâine, dar răpește bucuria zilei de azi. – Leo Buscaglia

„Dacă Dumnezeu îi scoate în cale o problemă, atunci îi va permite să o depășească.

„Deoarece percepțiile ne influențează gândirea și performanța, încercați următorul lucru. În loc să spuneți Trebuie să mă duc la lucru, gândiți-vă la cei care nu au slujbă. Apoi veți putea schimba cu entuziasm fraza în Mâine vreau să mă duc la lucru. Dacă cineva vă invită să mergeți la pescuit, în loc să spuneți Nu pot, sâmbătă trebuie să mă duc la meciul fiului meu, gândiți-vă că într-o zi copilul va crește și nu veți mai putea asista la meciurile lui. Apoi va fi ușor să treceți la vreau să.

 „Nu poți ține un om la pământ fără a sta alături de el.” – Booker T. Washington

 „Dacă pornești în căutare de prieteni, vor fi greu de găsit. Dacă te vei strădui să fii un prieten, îi vei găsi pretutindeni.

„Dacă manifestăm recunoștință, șansele de succes cresc spectaculos și rezultatul este fericirea.

„N-ar trebui să ne facem griji dacă ne-o ia cineva înainte, indiferent dacă se întâmplă pe șosea sau în viață. În peisajul veșnic schimbător al vieții, soarele strălucește o vreme deasupra cuiva, apoi luminează pe un altul. Trebuie să fim dispuși și entuziaști să învățăm din succesul altora. Dacă cineva reușește să ne depășească și ajunge înainte noastră, trebuie să-i spunem: Excelent! Cum ai făcut?

 „Când vă confruntați cu probleme, în loc să vă începeți gândurile și frazele rostite cu Problema este..., folosiți Ocazia de a mă schimba este... sau Ocazia de a îmbunătăți este... sau Ocazia de a progresa este...

„Nu poți schimba cărțile pe care ți le-a împărțit viața, dar poți hotărî cum vei juca cu ele. – Ty Boyd



Știati că...?

Din punct de vedere științific, când faci un lucru bun, creierul este inundat cu serotonină, un neurotransmițător care-ți dă senzația de bine și te ajută să te umpli cu energie.

„Din punct de vedere matematic, îngrijorarea n-are absolut niciun sens. Psihologii și alți cercetători ne dau de știre că circa 40% dintre lucrurile cu privire la acare ne facem griji nu se vor întâmpla niciodată, iar 30% deja s-au întâmplat. În plus, 12% dintre grijile noastre sunt temeri nefondate privind sănătatea. Un alt proccent de 10% se referă la diversele frământări  zilnice care nu duc nicăieri. Așa că rămân doar 8%.

„Autorul John Maxwell scrie: Simplitatea are o demnitate extraordinară. Majoritatea operelor literare nemuritoare nu se disting numai printr-o concizie remarcabilă, ci și prin demnitatea simplității. Rugăciunea Domnului are doar 57 de cuvinte, niciunul mai lung de două silabe (în engleză). Declarația de Independență a SUA, care a revoluționat gândirea întregii lumi, poate fi citită de un elev din clasa a patra în mai puțin de cinci minute. Simplitatea este elocventă; vorbește tare și clar, fără a leza inteligența ascultătorului.


Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul librăriei online Libris. Eu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte și vă îndemn să cumpărați cu încredere de la ei și să profitați de titlurile frumoase pe care le au!


Rating: 4/5

4 gânduri frumoase:

Un produs Blogger.