Recenzie: „Nopți la Monaco” - Natașa Alina Culea

Autor: Natașa Alina Culea
Anul publicării (RO): 2016
Categoria: romanță
Număr pagini: 260
Notă Goodreads: 4.44
Credeţi că sunteţi pregătiţi pentru ceea ce urmează să citiţi în cartea asta? Noul roman al Nataşei nu seamănă cu nimic din ceea ce aţi citit până acum. Nopţi la Monaco a măcelărit așa-zisele virtuţi umane, a scos la iveală ceea ce toţi gândesc, dar nimeni nu spune. Nika este un personaj simbol, un model de urmat. Ne oferă un exemplu de război purtat împotriva destinului. Cum să nu apreciezi ceva atât de liber și de lipsit de morală? Nika mă pune în genunchi din punctul ăsta de vedere. Să nu cedezi în fața presiunilor sociale mi se pare o mare realizare. Fascinantă, Nika este fascinantă! Nopți la Monaco este un amestec de pasiune și intrigă, un roman senzual despre tainele sufletului omenesc și despre piedicile sociale.
                                                                                                           Adrian Ivan (blogger)

Părerea mea:


Deși este o carte cu totul diferită față de cum ne-a obișnuit Natașa Alina Culea, autoarea reușește și de data aceasta să-și lase amprenta și astfel să creeze o poveste marcantă, autentică și magică.

Cu siguranță mă așteptam la altceva când am început cartea, probabil la ceva mult mai romantic, însă am rămas plăcut surprinsă să văd că e mai diferită și că îmbină mai multe elemente în afară de romantismul cu care eu, cel puțin, o identific pe autoare.

Căci, de data aceasta, ni se înfățișează o poveste despre curajul de a ieși din zona de confort, despre ambiție și despre riscurile pe care ni le asumăm pentru a ne atinge obiectivele.

Nika este tipul țărăncuței căreia nu i se prevede un viitor mai departe de coada vacii. Însă, fata, deși încă nu ieșită în lume, parcă știe că undeva, într-un colț, stă un univers încărcat de oportunități, în care ajungi dacă știi să îmbini frumusețea cu inteligența.

Acum ești o frumusețe neșlefuită, dar chiar și frumusețea se duce, ceea ce va conta mai târziu vor fi șansele pe care le-ai avut și cum ai știut să le valorifici. Altfel, vor rămâne doar regretele unei vieți irosite.

Frumusețe are cât cuprinde, însă inteligența va ajunge s-o acumuleze pe parcursul călătoriei la care hotărăște să se înhame. Naivă fiind, crezând într-o dragoste oarbă și având încredere și în cei mai josnici oameni, Nika ajunge să-și îngroape sufletul într-o suferință totală, suferință ce o determină să se mute în Malta, unde speră că o va putea lua de la zero.

De la slujba de ospătăriță, ajunge să fie mâna dreaptă a unui important om de afaceri, ce-i promite bani cât n-a văzut în viața ei, călătorii și o viață de lux. Ce-i promite, îi și oferă, însă totul vine cu niște compromisuri, pe care Nika nu le cunoaște la început, dar cu care ajunge să se resemneze atunci când le înțelege.


Și cine a spus vreodată că banii nu contează? Nika se simțea altcineva, simțea că are demnitate și libertate, lucruri neprețuite care veniseră în același timp cu neobișnuita ofertă. Știa că va avea un preț de plătit, dar știa și că nu putea alege altceva.Căci, ea e trimisă în alte țări pentru a încheia diferite afaceri, pentru a-i determina pe oameni (în general bărbați) să semneze anumite contracte. Însă, ce ajunge ea să înțeleagă e că bărbații vor mai mult de atât, vor să profite de frumusețea și de vârsta ei...

Există totuși un bărbat care nu acționează așa cum se așteaptă Nika, care o trezește la realitate, îi spune câteva taine despre gândirea bărbaților și o determină să devină o femeie, să se respecte și să aibă pretenții mai mari de la viața ei. Pe moment, Nika nu înțelege cum de bărbatul, al cărui nume este Carlos, poate să nu răspundă la metodele ei de seducere, însă, mai târziu, își dă seama cât de mult a putut să o ajute și vrea să înțeleagă ce stă în spatele acestui bărbat misterios.

Nu te teme să păcălești un bărbat. Noi vrem să fim păcăliți, ne place senzația de a ne preda în fața voastră, dar cu artă. Ce plăcere mai mare poți avea decât să te lași sedus de o femeie frumoasă?
Deși i se pare arogant, ceva din atitudinea lui o atrage și se trezește uneori gândidu-se la acest bărbat care i-a sucit mințile...
Prezența lui era insuportabilă, absența lui la fel, un amalgam de sentimente contradictorii imposibil de controlat, care au reușit să-i epuizeze toate resursele sufletești.

Căci, da, avem parte de un personaj excepțional (nici nu mă așteptam la altceva din partea autoarei, personajele ei fiindu-mi mereu extrem de dragi), care emană un mister aparte și te face să fii mereu cu sufletul la gură atunci când își face simțită prezența.

Nika este întruchiparea ambiției, a ideei că, indiferent de cât de jos pleci, poți ajunge acolo unde ți-ai dorit, dacă îți iei inima în dinți și îți asumi riscuri și reușești mereu să te ridici după o căzătură, învățând ceva din fiecare experiență acumulată.

Viața nu este grea, așa cum mi s-a spus, viața este așa cum ți-o faci, este în funcție de ceea ce ești dispus să dai la schimb. Nu vei primi nimic mai mult decât valoarea pe care ți-o atribui singur.

Cartea emană o vibrație interesantă, parcă are mirosul copilăriei și al bunicilor... Deși îți este așternută realitatea crudă, așa cum este ea, îți exprimă în același timp și o blândețe aparte, datorită cuvintelor pe care Natașa reușește să le pună cap la cap și să le dea un curs lin, firesc.

Susțin faptul că a arătat realitatea exact așa cum este ea, pentru că în Nika văd în același timp tipul țărăncii din România, care este privată de atâtea libertăți și căreia nu i se permite să vadă cât de opulentă poate fi lumea. Fata, ajunsă la culmea puterilor, decide să-și ia viața în piept și să învețe pe propria piele anumite lucruri de care ar fi trebuit să știe, dar care n-au avut de cine să-i fie spuse. 
Această carte cred că ar trebui să fie printre lecturile obligatorii din școli, căci ne arată diferențele de gândire la nivel de societate, dar și evoluția unei fete ce pare lipsită de speranță, dar care, cu ambiție, ajunge să trăiască o viață la care nici n-ar fi visat.

Dumnezeule, cum este posibil ca sub același cer să existe vieți atât de diferite? În Văleni oamenii muncesc, adusă și se amărăsc toată viața pentru un salariu de mizerie, iar celor de aici nu le ajung zilele ca să se distreze până la ultimul ban. 

Trecerea de la Văleni la Monaco este miraculoasă, căci, în tot acest timp, urmărim viața unei fete ce se zbate, își pune întrebări, caută răspunsuri și, mai presus de toate, caută iubire și afecțiune.

Ce este omul? De ce crește nefericit și creează nefericire în jur? Ce-i trebuie pentru a lumina mai puternic ca un astru? Diferențele de mentalitate dintre cele două locuri mă năucesc și am atâtea momente în care mintea mea face eforturi să înțeleg discrepanța dintre Văleni și Monaco. Aș vrea ca lumea întreagă să fie un loc al grației și-al iubirii, al libertății pe care o simt acum!

O carte captivantă, ce te face să meditezi asupra întregii tale vieți și care te impresionează prin povestea fetei care, de la o copilă naivă, ajunge să fie o femeie seducătoare și încrezătoare în propriile forțe.


Dacă vă hotărâți să citiți cartea, vă urez lectură plăcută!


Citate:

În viață nu te poți atașa de lucruri, te poți bucura doar pe moment, dar trebuie să fii mereu conștient că nu deții nimic. Nimic nu este al nostru pentru totdeauna…”

Cele mai mari dureri sunt cele păstrate în tăcere. ”

Nicicând propriile noastre defecte nu ne deranjează mai tare decât atunci când le văd ceilalți.”

Ce ne facem atunci când fericirea unuia este nefericirea altora? ”

Poate că oceanul este lacrima neplânsă lumii…”

Sărutul lui era ca o declarație a omului în fața universului, era disperare, era posesiune, era sălbăticie și era dragoste.”

Lumea este incredibil de mică și se tot micșorează! ”


Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul online Librex.ro. Eu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte minunată și vă îndemn să cumpărați cu încredere de la ei și să profitați de titlurile frumoase pe care le au! 

Acum că au și propria lor editură, Librex Publishing, nu uitați să aruncați un ochi și peste aparițiile de acolo, căci vă asigur că veți descoperi niște lecturi impresionante scrise de niște autori români ce merită să se facă auziți!


Ale cărți scrise de Natașa Alina Culea: aici

 

Rating: 5/5


16 gânduri frumoase:

 1. Am cvartea primita cadou de la Natasa :) si o voi citi in curand. Cum am insa toate cartile ei, prefer sa le iau pe rand, dupa aparitie.
  Frumoasa recenzia :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt sigură că îți va plăcea ceva la fiecare. <3 Mie "Marat" mi-a intrat cel mai mult la inimă, sunt curioasă care o să-ți placă ție cel mai mult.

   Mulțumesc! Lecturi plăcute! >:D<

   Ștergere
 2. Interesant si incitant, așa pare a fi aceasta carte! Acum trebuie sa o citesc! O recenzie care îmi stârnești curiozitatea de a vedea cum este cartea.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce mă bucur că ți-a stârnit curiozitatea, pentru că această carte chiar merită citită și presimt că va fi pe gustul tău! Sper să o citești cât mai curând și să te bucuri de ea! >:D<

   Ștergere
 3. De acum stiu ca "Marat" ramane o carte de suflet :) <3

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce surpriză frumoasă, Roxi! Minunată recenzia, la fel ca tine! Te îmbrățișez! <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că ți-a plăcut, Natașa! Te pup și te îmbrățișez cu drag! <3

   Ștergere
 5. Imi plac astfel de subiecte inspirate din viata oamenilor. O carte de genuk parca te inspira si iti da aripi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, și mie îmi plac la nebunie. Într-adevăr, bine spus!

   Bine ai venit pe blogul meu! >:D<

   Ștergere
 6. Frumos descris, deși nu este deloc genul meu pare destul de atrăgătoare! Ai descris așa frumos cartea! Felicitări!
  Aș vrea să citesc și eu mai des cărți de la autorii noștri :3

  Lecturi frumoase! ♥

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, nu pare genul tău, dar chiar sunt curioasă să văd cum ți s-ar părea. Mulțumesc! *.*

   Nici eu nu prea am citit, dar am început acum, în ianuarie, să mai citesc și îmi dau seama că e cu totul altceva. Oricât de bună ar fi traducerea, tot cuvintele românești, autentice, îți intră la suflet.

   Asemenea! >:D<

   Ștergere
 7. Foarte frumoasă recenzia, sper s-o citesc şi eu :) Până acum am citit doar Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul ş Marat ( a cărei recenzii urmează să o postez) şi mi-au plăcut ambele neaşteptat de mult! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Și mie mi-au plăcut la nebunie, în special "Marat". Abia aștept să-ți văd recenzia, sunt curioasă cum ai perceput tu cartea. Sper să o citești și pe aceasta, e minunată!

   Mulțumesc de comentariu, pupici! *.*

   Ștergere
 8. Suna foarte interesant cartea. Cu siguranta trebuie sa ii dau o sansa!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este într-adevăr interesantă și ai multe de învățat de la ea. Sper să o citești și să îți placă! :D

   Ștergere

Un produs Blogger.