Recenzie: „Fata din tren" - Paula Hawkins


Autor: Paula Hawkins

Anul publicării: 2015

Categoria: ficțiune

Număr pagini: 408

Editura: Trei


Descriere:

Rachel merge în fiecare dimineață cu același tren. Știe că va aștepta la același semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineață al unui cuplu ce locuiește într-o casă de lângă calea ferată.

I-a botezat “Jess și Jason” și viața lor i se pare perfectă.

Până când într-o zi vede ceva ce o șochează.

Totul se schimbă și Rachel are șansa de a lua parte la viețile pe care le-a observat doar de pe margine.

Peste 1,8 milioane de exemplare vândute în doar patru luni, în Statele Unite.

“Misterios și pasionant – Fata din tren este un thriller de primă mână, care te face dependent de viciul cititului.” S.J. Watson, autorul bestsellerului Înainte să adorm

Părerea mea:

O carte misterioasă, care te ține în suspans și care nu-ți permite să o lași jos până nu o termini...

Auzisem foarte multe despre această carte, iar când am pus mâna pe ea, poate că am fost prea entuziasmată. Să nu înțelegeți greșit, mi-a plăcut cartea, unele aspecte chiar mi s-au părut interesante, dar mă așteptam la ceva mai mult, mă așteptam la un secret mai misterios, la ceva ieșit din comun.

Mi s-a părut interesant acest concept, cum Rachel călătorea în fiecare zi cu același tren, urmărind un cuplu care de la câțiva metri părea perfect. I-a numit Jess și Jason și de fiecare dată când trecea pe lângă casa lor, își imagina cum e viața acestora, cât de frumos e să fie împreună și cum par perechea ideală. Întotdeauna mi-a plăcut să observ oamenii, să mă gândesc că fiecare dintre noi duce o viață diferită, drept pentru care acest aspect mi-a plăcut la nebunie. Am învățat că, atâta timp cât nu suntem în pielea unui om, nu putem să ne dăm seama ce viață trăiește, cum se simte, ce își dorește. Putem spune despre o persoană că are cea mai genială viață, ca mai apoi să descoperim că nu e atât de roz precum o vedem noi, că în spatele acestui cadru ieșit din basme, se află poate un peisaj creionat în culori sumbre.

De personaje nu pot să zic că m-am apropiat, deoarece nu m-am regăsit cu niciunul dintre ele. Rachel, de când a aflat că nu poate avea copii, a intrat într-o oarecare depresie, bând peste măsură. Tom, soțul ei, dorindu-și foarte mult un copil și nemaisuportând comportamentul lui Rachel, o înșală cu Anna și într-un final se căsătorește cu ea și au o fetiță pe nume Evie.

Intrând puțin în viața fiecărui personaj, observăm că acțiunea este bazată pe povestea unor oameni triști. Nu pot să zic că m-a deranjat acest lucru, pentru că nu toate cărțile au personaje vesele, însă cred că acesta a fost un obstacol în îndrăgirea personajelor. Rachel este dependentă de băutură, ceea ce o face o femeie vulnerabilă și disperată. Încă îl iubește pe Tom și n-are de gând să-i dea pace, să-l lase să-și trăiască liniștit viața alături de Anna. Dacă de Rachel nu am reușit să mă apropii, ei bine pe Anna n-am plăcut-o deloc. Mi s-a părut de la început încrezută și răutăcioasă, dar mai ales egoistă, considerându-se cea mai frumoasă femeie.

Acțiunea e construită pe baza mai multor capitole, relatate din perspectiva fiecărui personaj, mai exact din punctul de vedere al lui Rachel, Tom, Anna și Megan. Femeia menționată la sfârșit este de fapt Jess, tipa care părea perfectă alături de Scott (Jason). Mi-a plăcut foarte mult acest lucru, deoarece ne facem o părere mai accentuată despre personaje, reușind să vedem cum gândesc. Acțiunea a avut continuitate, nu ni s-a prezentat o scenă din două perspective, ci pur și simplu continua din perspectiva altui personaj, fapt ce mi-a plăcut și mai mult.

Cel puțin la început, întâmplările sunt oarecum monotone, până când Rachel devine parte din viața cuplului văzut doar din tren, oarecum din lumea creionată doar în imaginația ei, deoarece descoperă că nu e chiar așa cum și-o imagina ea.

Trenul trecea încet și eu am aruncat o privire spre șine. Simțeam că amețesc, ca și cum trăiam experiența ieșirii din propriul corp, ca și cum mă priveam din afara mea.

Într-o zi vede ceva care o șochează, care o face să-și pună întrebări despre frumosul cuplu. Sincer, mă așteptam să fie ceva mai miraculos, însă nu am găsit atât de șocant acest secret descoperit de Rachel. Într-adevăr, pe parcurs, acțiunea devine mai complexă, iar spre sfârșit lucrurile se leagă între ele, personajele dându-și jos măștile. Romanul aduce puțin cu unul polițist la un moment dat, însă nu chiar atât de mult cum mi-aș fi dorit eu.

Revenind puțin la viciul lui Rachel, parcă îmi venea să intru în mijlocul acțiunii, să întrerup șirul întâmplărilor și să-i spun: “Gata, ajunge, nu mai bea!. Am înțeles că, pentru o persoană care s-a obișnuit în acest mod, e greu să-și schimbe dintr-odată obiceiurile, dar mi-ar fi plăcut să fie mai ambițioasă. Este și o fire ușuratică, deoarece e într-o relație cu un bărbat pe nume Scott, însă gândul îi este numai la Tom. Din acest punct de vedere, autoarea ne-a lăsat în ceață, deoarece parcă Scott nici măcar nu făcea parte din viața ei. Ne-a fost prezentat la început, ca pe parcurs să nu mai apară deloc în acțiune. Nu prea i-am văzut rostul în carte, mai ales pentru că are același nume cu soțul lui Megan, lucru care m-a derutat prima oară.

Cartea îți oferă suspans și mister. Deși mi se părea monotonă acținea, ceva în mine voia să treacă la următorul capitol și tot așa. Făcând parte din acțiune, te întrebi ce se va mai întâmpla cu personajele, cine este răspunzător de anumite fapte și cum vor ajunge acestea în final.

Spre sfârșit, deși aveam o bănuială, m-am lăsat surprinsă când a ieșit la suprafață secretul, deoarece nu eram sigură dacă am dreptate. Totuși, mi s-au părut oarecum superficiale personajele, la un moment dat chiar îmi spuneam “Serios, cine ar face așa ceva în situația de față?”.

Cum la sfârșitul fiecărei cărți îmi place să descopăr ce lecție mi-a oferit lectura citită, din aceasta am tras concluzia că nu trebuie să ai încredere în nimeni. Până și persoanele pe care poate că le considerai cele mai sincere și de încredere, pot purta o mască, pe care la un moment dat ori se hotărăsc să o dea jos și să-și arate latura urâtă, ori reușesc să te păcălească și să te facă să trăiești alături de o persoană falsă. De asemenea, îți dai seama că nu trebuie să te iei după aparențe, că viața unora poate părea superbă, însă fiecare are problemele lui, care poate că ție ți se par mici, dar care poate pentru ei înseamnă tot ce au mai scump.

Așadar, am reușit să extrag niște învățăminte esențiale în viață, să intru într-o acțiune care îți oferă suspans, mister și secrete nedezvăluite și să văd întâmplările atât din tren, cât și din afara lui. Dacă vreți să aflați secretul despre care e vorba și să intrați în pielea unor personaje care ajung să-și arate adevărata față, vă invit cu drag să lecturați „Fata din tren”.

Vă urez lectură plăcută!


Citate:
  • “Viața nu e un paragraf și moartea nu e ceva între paranteze.”



Rating: 

I-am dat 4 fluturași deoarece, cum am menționat și în recenzie, mă așteptam la ceva mai mult și mi s-a părut superficială pe alocuri. 





Dacă vreți să comandați cartea, o găsiți aici, pe site-ul librăriei online Librex.ro. Eu le mulțumesc din suflet pentru ocazia de a citi această carte minunată și vă îndemn să comandați cu încredere de la ei!


14 gânduri frumoase:

  1. Omg, ce recenzie frumoasă! De când a apărut m-a tentat foarte mult şi îmi doresc să o citesc neapărat!
    Exact, nu toate romanele trebuie să fie vesele. Pe lângă bucurii mai sunt şi necazuri şi tristeți, astfel viața ar fi chiar, poate chiar foarte frumoasă şi uneori ne face bine să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă.
    La cât mai multe lecturi frumoase, o zi minunată şi să ne citim cu bine! Kisses! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, suflet frumos! Da, știu, și eu am fost foarte entuziasmată să o citesc și mă bucur că în sfârșit am avut ocazia asta. Sper să o citești și tu cât mai curând și să împărtășim păreri. Lecturi frumoase și o zi relaxantă îți doresc. Pupicei! :*

      Ștergere
  2. Cat de frumos spus, imi doresc de suuuuuper mult timp cartea asta insa nu era sigura ca merita, sper sa reusesc si eu sa o cumpar cat mai curand. Pupici, o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, știu sentimentul. Și eu abia așteptam să o am și să o citesc. Sper să o achiziționezi și tu cât mai curând și să-ți placă. O zi frumoasă, te îmbrățișez cu drag! >:D<

      Ștergere
  3. Acaceastă carte este pe TBR-ul meu de când a fost tradusă la noi, dar nu am apucat să o citesc. Am văzut-o de câteva ori în librării, dar am ezitat să o cumpăr. Următoarea dată când o văd o iau cu siguranţă. M-ai făcut curioasă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waa, mă bucur. Abia aștept să o iei și tu și să îmi spui cum ți s-a părut. :D Pupicei!

      Ștergere
  4. Sună interesant din descriere, sunt un pic curioasă cu privire la această carte, cu toate că acum am super multe cărți pe care trebuie să le citesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, știu cum e. Sunt prea multe cărți și prea puțin timp, dar totuși sper să reușești să o citești și pe asta. Lecturi plăcute și bine ai venit pe blog! :D

      Ștergere
  5. Superba carte. Plus ca ador si coperta ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e interesantă coperta, iar conținutul, pe măsură. :D

      Ștergere
  6. Foarte detaliata recenzia ta. Am citit cartea, mi a placut extrem de mult. Anul acesta va fi si o ecranizare pe care abia o astept.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper că n-am dat totuși prea multe detalii, pentru cei care încă n-au citit-o. Da, știu, și eu abia aștept ecranizarea. :D
      Bine ai venit pe blog și lecturi frumoasee!

      Ștergere
  7. Este o carte de pe lista mea
    M-ai facut si mai curioasa
    Abia astept <3 <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să ai ocazia să o citești și să-ți placă, pupici! *.*

      Ștergere

Un produs Blogger.