Recenzie: „Zece respirații scurte" - K.A. Tucker

Titlu: Zece respirații scurte

Autor: K.A. Tucker

Anul publicării (RO): 2016

Categoria: ficțiune, young adult

Număr pagini: 347

Editura: Epica


Descriere:

Cu patru ani în urmă, viața lui Kacey Cleary a fost distrusă atunci când mașina în care se afla a fost lovită din plin de un tânăr șofer beat, omorându-i părinții, pe iubitul ei și pe cea mai bună prietenă a sa. Încă mai este bântuită de amintirea momentului în care a rămas prizonieră între fiarele contorsionate ale autoturismului, ascultând-o pe mama ei cum își dădea ultima suflare. Acum, Kacey vrea să își lase trecutul în urmă. Înarmată cu două bilete de autobuz, Kacey și sora ei în vârstă de cincisprezece ani, Livie, fug din Grand Rapids, Michigan, pentru a începe o nouă viață în Miami. La început, fetele se zbat să o scoată la capăt, dar Kacey nu este deloc îngrijorată. Ea poate face față oricui, în orice situație – cu excepția vecinului său misterios din apartamentul 1D.

Trent Emerson are niște ochi albaștri în care arde un foc mocnit, gropițe adânci și pare că se menține într-un echilibru perfect între a fi un tip simpatic și unul dur. Călită fiind de trecutul ei tragic, Kacey este hotărâtă să țină pe toată lumea la distanță, dar atracția lor este de netăgăduit, iar Trent caută cu disperare și neîncetat o cale spre inima împietrită a lui Kacey – chiar dacă asta înseamnă că oricând poate să iasă la iveală un secret exploziv care va zgudui din temelii ambele lor lumi.


Părerea mea:

Ce-mi place când o carte intră în topul preferatelor mele! Sunt surprinsă să zic acest lucru în urma parcurgerii acestei cărți și totuși o fac, căci mi-a trezit interesul pe care o carte trebuie să-l prezinte, m-a introdus cu totul în poveste și m-a ținut captivă în acest tărâm unde durerea, teama, iubirea și prietenia au fost prezentate atât de frumos!

Nu știu, chiar nu știu de unde să încep... De la povestea în sine, de la personaje, de la acțiunea captivantă?

Hmm, o să încep cu povestea, prin care ne sunt introduse Kacey și Livie, două surori care, după ce au stat o vreme cu mătușa și unchiul lor, au decis să se mute în Miami, unde să ducă o viață liniștită, singure... Cele două au suferit o mare pierdere într-un accident, și anume părinții le-au fost luați de lângă ele și, mai mult decât atât, și iubitul și cea mai bună prietenă a lui Kacey. Totul din cauza cui? A unui șofer mult prea beat ca să mai aibă control asupra mașinii... Șocul acestui eveniment este resimțit de ambele fete, însă Kacey este cea care își exprimă teama și durerea în mod accentuat, în timp ce Livie reușește să fie mai calmă, gândește pozitiv și, deși are 15 ani, gândește mai matur decât sora ei de 20 de ani.


– Da, Livie. Tu întotdeauna faci ceea ce trebuie. Știi ceva, tot timpul mă gândesc cum să am grijă de tine, când de fapt, tu ești cea care are grijă de mine. Întotdeauna ai avut.

Acțiunea e prezentată din perspectiva lui Kacey, cea care, chiar și după patru ani, nu-și poate scoate acea imagine morbidă din cap, fiind profund afectată de acest eveniment și neputând să dea uitare trecutului. Din acest punct de vedere, autoarea reușește să ne exprime într-un mod inedit suferința fetei, făcându-ne să ne punem în locul ei. Mereu am fost de părere că fiecare dintre noi suferă în propriul său mod: un om poate își exprimă durerea în mod vizibil, lăsând ca toți să-i observe suferința, un om se poate retrage în sine, alt om poate avea gânduri sinucigașe.

În fața suferinței suntem egali.

În cazul lui Kacey, n-am avut niciun drept să o critic din cauza atitudinii pe care a adoptat-o, lucru pe care, ciudat, în mod normal l-aș fi făcut în cadrul unei cărți. Kacey are tendința să acumuleze foarte multă energie negativă în ea, lucru pe care l-aș fi comentat, spunând că trebuie să ne continuăm viața, indiferent de obstacolele pe care le întâmpinăm. Când nu se arăta deloc sociabilă, aș fi putut spune că n-ar trebui să se închidă atât de mult în ea. Însă, nu, nu am făcut acest lucru, pentru că autoarea m-a făcut într-un mod impresionant să-i accept personajul exact așa cum este el.

Kacey are un mod diferit de a arăta că trecutul a marcat-o într-un mod neplăcut:

Fosta Kacey a murit patru ani în urmă și n-a mai rămas nimic din ea decât o epavă. O epavă care, timp de un an, a făcut recuperare fizică medicală în spital ca să își repare corpul făcut zob, doar ca să fie externată cu un suflet făcut fărâme. O epavă ale cărei calificative au coborât în picaj, situându-se printre ultimii din clasă. Care s-a scufundat timp de un an în lumea drogurilor și a alcoolului, o modalitate alternativă de a face față situației. Actuala Kacey nu plânge, nu varsă nici măcar o lacrimă. Nu sunt sigură dacă știe cum să o facă. Nu își deschide nicidecum sufletul; nu suportă atingerea mâinilor deoarece îi amintesc de moarte. Nu-i lasă pe oameni să pătrundă în sufletul ei, pentru că aduci cu ei durerea.

Ideea cu mâinile mi-a plăcut cel mai mult, deoarece Kacey ne-a prezentat punctul ei sensibil, ne-a arătat că o simplă atingere poate să o afecteze atât de mult și că mâinile pe care odată le considera normale, acum reprezintă un mod prin care retrăiește evenimentele neplăcute.

Ideea în sine de a avea mâine mele înfășurate într-ale cuiva mă afecta profund: inima mi se oprea în loc, simțeam un gol imens în stomac, vederea mi se încețoșa, mușchii mi se încordau spasmodic, și mă trezeam dintr-odată lac de sudoare.

Îmi place că, pe parcursul acțiunii, se vede schimbarea din comportamentul lui Kacey. Un prim pas l-a constituit mutarea în Miami, unde a hotărât că vrea să stea departe de droguri, alcool, sex cu primii băieți care-i ies în cale și tot felul de prostii pe care le făcea pentru a uita de durere. A hotărât că trebuie să-și elibereze furia cu ajutorul boxului, acest sport permițându-i acest lucru. Livie, sora ei, o ajută să fie mai sociabilă și mai deschisă, prin simplul sfat de a încerca să facă acest lucru. Iar Kacey, deși la început ezitant, face acest lucru și îi iese din ce în ce mai bine.

În blocul în care stau, se împrietenesc și cu o barmaniță și cu fetița ei mai mică, Kacey și Storm, barmanița, ajungând să lege o frumoasă relație de prietenie, în ciuda așteptărilor lui Kacey, care evita să-și facă prieteni și să se apropie afectiv de cineva.

Dar Storm nu este singura care se împrietenește... ni se introduce în poveste un frumos băiat, cu ochii albaștri, cu gropițe în obraji și cu un corp de invidiat. La început pare chiar clișeic: apariția unui băiat super drăgut, de care fata se îndrăgostește inevitabil, fapt pentru care nu pot să zic că am fost atrasă de Trent. Totuși, odată ce înaintăm în poveste, mă îndrăgostesc de el odată cu Kacey...

Modul în care are grijă de ea, faptul că nu vrea să se grăbească, permițându-i lui Kacey să aibă timp de gândire, să încerce mai întăi să fie împăcată cu ea însăși înainte să se aventureze într-o relație, toate acest lucruri m-au făcut să-mi fac o imagine atât de bună despre el, abia atunci realizând cât de atrăgător este.

Dar Trent... e ceva diferit în privința lui, și nu trebuie să stau prea mult pe gânduri ca să îmi dau seama de asta. Ceva din felul în care umple o încăpere cu prezența lui, din felul în care se uită la mine, de parcă m-ar fi citit deja și din felul cum poate dezamorsa toate mecanismele mele de apărare fără pic de efort, de parcă ar fi în stare să le străpungă cu privirea și să ajungă până la dezastrul ascuns dedesubt.

Îmi place modul în care evoluează relația lor, faptul că un prim pas important îl reprezintă atingerea mâinilor și abia apoi sărutul. Faptul că Trent reușește să o țină strâns de mâini pe Kacey este un lucru extrem de semnificativ, prin care se arată că el nu este decât un simplu băiat, este un băiat de care e posibil să se fi îndrăgostit...


Avem parte și de scene picante, în care Kacey ne expune sinceritatea gândurilor ei. De fiecare dată când îl vede pe frumosul ei vecin, tresară, având tot felul de gânduri erotice în care ei doi sunt personajele principale. După ce au o relație cât de cât stabilă, își adresează replici îndrăznețe, care te fac să zâmbesc. Am fost surprinsă din acest punct de vedere, pentru că, sinceră să fiu, nu prea îmi plac scenele legate de sex. Nu le găsesc atât de atrăgătoare și pur și simplu nu-mi face plăcere să le citesc, însă aici a fost cu totul altceva... abia așteptam să se întâlnească din nou, să văd cu ce se mai provoacă unul pe celălalt...

Însă, dacă până aici, totul a părut atât de interesant și de complex, ei bine, un mister își face loc printre paginile romanului, care te lasă cu  gura căscată. Așadar, cartea devine extrem de captivantă, făcându-te inevitabil să nu o lași jos din mâini.

În niciun caz nu vreau să vă zic despre secretul pe care l-am aflat (îl țin ascuns bine) și nici despre relația dintre cei doi nu vă dau prea multe detalii, pentru a vă lăsa pe voi să savurați povestea.

Eu una recomand cartea în special adolescentelor, fiindcă am impresia că ele ar putea să se regăsească mai mult în personaje și în povestea în sine. Vă asigur că veți avea parte de o carte piperată cu tensiune, dorință, teamă și iubire, drept pentru care vă invit să faceți parte din lumea lui Kacey și ai lui Trent, două personaje pe care cu greu le veți uita!

Vă urez lectură plăcută!

P.S. Abia aștept să apară volumul următor din serie!


Zece respirații scurte... Agață-te de ele. Simte-le. Iubește-le.



Citate:
  • „Mă ghemuiesc în el, savurând căldura trupului său.
  • „Nu mă pot abține să nu îi mângâi fața lui Trent cu privirea.”
  • „– Lasă-mă să te fac să zâmbești.”


Rating:


18 gânduri frumoase:

  1. Frumos descris , ca întotdeauna ♥
    Pe mine nu m-a atras această carte , însă descrierea părea foarte interesantă și o am deja în TBR ☺
    Nu ne mai trebuie rating-ul , deja știm că i-ai oferit 5 fluturași ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumeesc! Măii, eu am fost super entuziasmată de ea, probabil și pentru că aveam nevoie de o carte de genul ăsta și am citit-o la momentul potrivit. :D
      Uff, știam eu că am uitat cevaa! :))
      O seară frumoasă îți doresc și lecturi frumoasee! >:D<

      Ștergere
  2. Cred ca e cea mai controversata carte a momentului :))
    Ma bucur ca ti-a placut, lecturi faine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi! :)) În mod normal ți-aș recomanda-o acum, dar sincer, nu cred că ți-ar plăcea.
      Așa că, lecturi frumoase în continuare! >:D<

      Ștergere
  3. Foarte faina recenzia, la inceput nu prea m-a atras, dar am sa ii dau totusi o sansa.
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, mă bucur că o vei încerca. Te aștept cu o părere, pupiceei și lecturi frumoase! >:D<

      Ștergere
  4. Frumoasă recenzie! Nu sunt sigură dacă o voi citi, nu prea mă atrag cărțile de genul acesta, dar ar merita totuşi o şansă.
    Lecturi plăcute, pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sinceră să fiu, nici pe mine nu mă atrag de obicei, dar asta chiar mi-a plăcut și zic eu că merită să fie citită. :D
      Lecturi frumoase și o săptămână minunată, pupici!

      Ștergere
  5. Pare interesanta, data viitoare cu siguranta o voi achizitiona.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, mă bucur tare mult. Sper să îți placă și să te bucuri de ea! *.*

      Ștergere
  6. Am și eu cartea, hmm, dar parcă nu-i acum timpul să mă apuc de ai. Ai citit „Îți voi dărui soarele”? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fiecare carte cu timpul ei. :)) Vorbeam și cu o prietenă și îi ziceam că trebuie să ai și dispoziția necesară pentru o anumită carte și pur și simplu să ai chef de ea. :))
      Nu, nu am citit-o, dar îmi doresc de mult timp să o fac. Cred că o să mi-o cumpăr eu, că nu știu cât mai rezist! :)) Am văzut că ai tot lăudat-o tu și sunt tare curioasăăă.

      Ștergere
  7. Tocmai am citit cartea, asa ca vin cu impresii "de la cald" :) .
    Am o lista lunga de carti citite de la Epica,povesti unele mai frumoase decat altele, mai simple sau mai complicate...
    Despre "Zece respiratii scurte" primul cuvant care imi trece prin cap este: SENZATIE! De 3 ori senzatie si o sa va explic si de ce:
    1. Povestea in sine. O idee absolut geniala, inedita, surprinzatoare. Imi plac mult personajele, incepand cu eroina principala si terminand cu Mia, care este foarte bine scoasa in evidenta.
    Ce mi-a placut enorm, desi un roman de dragoste, KA Tucker nu s-a folosit de descrierea minutioasa a scenelor de sex. Si asta il face un roman de succes, de imaculat, de pur. Parerea mea.
    2. Cand incep o carte, dupa cateva capitole sau pe la mijlocul ei,incep deja sa imi fac o idee despre ce si cum vor decurge lucrurile pana la capat. Nu si asta! Jur, n-am banuit niciodata ca Trent e Cole, a fost un aspect foarte surprinzator.
    3. Sunt foarte putine carti care ma lasa cu un semn de intrebare, insa cel mai surprinzator lucru este ca tot n-am inteles : de ce 10 respiratii scurte? Autoarea aminteste vag "e atat de simplu", insa tot nu-mi dau seama de ce. Trebuie sa fie ceva mai mult. O explicatie larga si ampla. Poate stie cineva..
    Nu trebuie sa mai spun in incheiere ca as vrea ca toata seria sa fie tradusa, cat mai repede se poate, cat si ca mi-as dori ca toate cartile scriitoarei sa apara, atat de mult imi place. Trece usor, dar sigur, pe lista scriitorilor mei preferati. (In genul asta de carti).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waaii, ce comentariuu! Sinceră să fiu, nu mă așteptam să intre printre cărțile mele preferate (tot așa, raportându-ne la genul ăsta). Mi s-a părut interesantă povestea, că de, doar d-aia am și luat-o, dar parcă totuși mă așteptam la ceva naiv, clișeic. Însă nu, a fost extrem de captivant și totul a fost frumos prezentat.
      Abia aștept și eu să apară celelalte volumee, sunt mult prea curioasă să văd ce se mai întâmplă! Mie nu prea îmi plac seriile de cărți, dar de data asta chiar vreau să aparăă și următoarele volume!
      Când despre "zece respirații scurte", eu una văd conceptul ăsta ca un fel de "calmează-te, bucură-te de fiecare secundă din viața ta". Ceva de genul ăsta, dar totuși e ceva mult prea vag în capul meu și tot așa, sunt sigură să e o explicație mai amplă. Sau poate o să ne lase autoarea să deducem noi.
      Mulțumesc pentru comentariu, mă bucur tare mult să văd că și altcuiva i s-a părut atât de genială cartea asta! :D

      Ștergere
  8. Ador aceasta carte , atunci cand am citit-o era ora 3 dimineata , totii dormeau , iar eu citeam.. Nu am putut sa nu plang la final.. O carte care mi-a intrat la suflet. E plina de adevaruri.. In zilele noastre toti se dau mari prin simplu fapt ca se urca la volan bauti, dorind saarate cate pot face ei. Nu se gandesc macar o clipa ca s-ar putea sa ia o viata, o viata nevinovata. In definitiv ce vina au aceea care raman cu traume pe viata sau in cele mai rele cazuri mor , lasand in urma lor doar dare de durere si razbunare. Am adorat cartea de cand am citit primele pagini , e greu sa transpui adevarul anului 2016 pe hartie impletind-o cu o poveste a dragostei. Autoarea m-a surprins placut.. "Respira Kacey. Zece respiratii scurte. Agata-te de ele. Simte-le. Iubeste-le" am adorat citatul , povestea si personajele lor.. Ador si faptul ca a ales sa transpuna realitatea zilelor noastre.. ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa! <3 A fost absolut superbă cartea și chiar nu mă așteptam să îmi placă așa mult. Mă așteptam la ceva mai clișeic și lipsit de emoție, însă am trecut prin atâtea stări și mi s-au transmis atât de intens sentimentele, încât am rămas suprinsă plăcut.

      Hihi, și eu ador citatul ăla! Abia aștept să citesc și volumul următor!

      Lecturi frumoase, Alina! *.*

      Ștergere
  9. Doamne cat mi-a mai placut aceasta carte!! Printre putinele care au reusit la un moment dat sa ma lase fara replica. De abia astept sa citesc si celelalte din serie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, și mie mi-a plăcut mult, sper surprinderea mea! Și eu abia aștept, mai ales că a apărut volumul 2! :D

      Ștergere

Un produs Blogger.