Recenzie: „Eseuri de îndrăgostit” - Alain de Botton


Titlu: Eseuri de îndrăgostit
Autor: Alain de Botton
Anul aparitiei: 2013
Categoria: roman de dragoste
Număr pagini: 232
Editura: Humanitas
Combinatie inedita de fictiune si nonfictiune, Eseuri de indragostit surprinde inefabilul unei povesti de dragoste, in sublimul si ridicolul, patima si spleenul, frumusetea si uratenia ei. Ochiul scrutator al barbatului indragostit de Chloe observa cele mai insignifiante detalii, iar mintea lui analitica le interpreteaza pana la epuizare. Demersul lui este sortit esecului (cine poate explica misterul iubirii?), iar cerebralul tanar o va afla pe pielea lui. Degeaba ii invoca pe Platon, Kant, John Stuart Mill, Nietzsche, Wittgenstein, Pascal, La Rochefoucauld, Stendhal, Goethe, Freud sau Roland Barthes; nu va scapa de nici una dintre emotiile unei idile care-si urmeaza cursul. Narativ si reflexiv, rational si sentimental, romanul Eseuri de indragostit cartografiaza un teritoriu la a carui harta fiecare dintre cititori va adauga coordonatele experientei personale.

Părerea mea:


O carte de la care aveam mari așteptări, având în vedere autorul, și care a reușit chiar să mi le depășească și să mă lase fără cuvinte.

Știam de Alain de Botton de pe Youtube, urmărind o conferință de-a lui, din cadrul TED Talks. M-a surprins modul său de a gândi, percepția sa despre viață și mai ales despre relații, așa că am ales să-i citesc și cartea și mă bucur din inimă că am făcut această alegere.

Firul narativ este simplu: un tânăr arhitect - al cărui nume nu ne este dezvăluit - aflându-se în avion, o cunoaște pe Chloe. Până ajung să își recupereze bagajele e convins că s-a îndrăgostit de ea și decide să o cucerească. Din fericire, sentimentele lui Chloe sunt reciproce și astfel începe relația dintre cei doi.

Interesantă însă este perspectiva din care este văzută această poveste, detaliile căzând pe procesul de îndrăgostire. Cum ia naștere, cum evoluează, acest tip de detalii făcându-te să ai o deplină retrospecție asupra propriei tale vieți amoroase, dar și să te identifici cu personajele.

Mi-a plăcut foarte mult și modul în care au fost creionate caracterele, personajul masculin fiind cel care m-a vrăjit și m-a făcut să cad într-un mister total. El încearcă să înțeleagă lumea în care trăiește, dar și propria persoană, să o descopere și pe Chloe, iar aceste lucruri sunt abordate dintr-o perspectivă psihologică/filozofică.

Dragostea îți dezvăluie nebunia prin refuzul de a accepta normalitatea interentă a persoanei iubite. De aceea îndrăgostiții par plicticoși celor din jur. Ce văd ei în persoana iubită, mai mult decât pur și simplu o altă ființă omenească? Am încercat deseori să împărtășesc prietenilor entuziasmul meu pentru Chloe, prieteni cu care în trecut găsisem un teren comun în privința filmelor, cărților și politicii, dar are acum m-au privit cu nedumerirea laică a ateilor confruntați cu fervoarea mesianică. După ce le spusesem prietenilor pentru a zecea oară poveștile cu Chloe la curățătoria de haine sau Chloe și cu mine la cinema, sau Chloe și cu mine cumpărând de mâncare, aceste povești fără intrigă și cu și mai puțină acțiune, doar cu personajul central stând în mijlocul unei istorii aproape imobile, am fost obligat să accept că dragostea este o căutare singuratică, ce poate fi, în cel mai bun caz, înțeleasă de o singură altă persoană, cea iubită.


Povestea aceasta, dar mai ales perspectiva din care a fost abordată, mi se pare inedită în comparație cu orice am mai citit până acum. Te pierzi în paginile ei, te regăsești, ca mai târziu să te pierzi din nou într-o infinitate de gânduri.

Maniera filozofică pe care autorul o abordează mi se pare una potrivită pentru acest subiect, pentru că te face să vezi lucruri din alte unghiuri și să percepi altfel sentimentul de iubire.

Observând originalitatea și frumusețea prin care autorul a țesut întreaga poveste, mi-am dat seama că am un enorm respect pentru oameni și cărți, căci se creează cumva o legătură mistică între aceste două elemente, autorii punându-și sufletul în cărțile lor, ca mai apoi sufletul să le fie deschis de către cititori.

Mi-a plăcut că acest autor știe să se raporteze la realitate. Suntem obișnuiți cu iubirea văzută în filme și în cărți, ne facem așteptări eronate de la ce înseamnă ea și mai ales de la partenereul nostru, ca mai apoi să vină acest autor și să ne aducă cumva cu picioarele pe pământ.

Vă recomand cu drag "Eseuri de îndrăgostit", dacă sunteți pregătiți să vă scufundați într-o mare de gânduri și de sentimente!

Dacă vă hotărâți să citiți cartea, vă doresc lectură plăcută!

Rating: 5/5


0 gânduri frumoase:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.